Közélet

Az izraeli háború 150. napja – Az asztalra csapott Kamala Harris: azonnali tűzszünetet akar Gázában

Az amerikai elnök Alabama államban vett részt egy rendezvényen, ahol beszélt a gázai helyzetről is. Harris szerint az övezetben kialakult helyzet elfogadhatatlan, és azonnali tűzszünet megkötésére szólította fel a feleket.

Azonnali tűzszünetet követelt a Gázai övezetben hathetes időtartamra Kamala Harris amerikai alelnök vasárnap Alabama államban egy történelmi megemlékezésen.

Az asztalra csapott Kamala Harris – azonnali tűzszünetet akar Gázában.
Fotó: AFP

Az alelnök úgy fogalmazott, hogy

a szenvedés beláthatatlan nagyságrendje miatt Gázában azonnali tűzszünetnek kell lennie.

Hozzátette, hogy a hathetes fegyvernyugvás időt adna minden túsz szabadon engedésére és jelentős mennyiségű segélyszállítmány eljuttatására a palesztin területen élőkhöz.

Kamala Harris kijelentette, hogy az izraeli kormánynak többet kell tennie, hogy a Gázába irányuló segélyek mennyisége jelentősen növekedjen. 

Ebben nincs kifogás

– tette hozzá.

Megérkezett a Hamász küldöttsége Kairóba, indulhatnak a tűzszüneti tárgyalások?

Izrael hivatalosan még azt sem erősítette meg, hogy egyáltalán részt vesz-e a tárgyalásokon. Az amerikaiak szerint viszont már jóvá is hagyták a megállapodást.

Kamala Harris vasárnap Alabama déli szövetségi állam Selma városában részt vett azon a hagyományos meneten, amelyet az 1965-ös úgynevezett véres vasárnap (Bloody Sunday) emlékére tartanak évről évre. Az Alabama állambeli város egy hídján 59 évvel ezelőtt polgárjogi aktivisták szavazati reformokat követelő felvonulását a rendőrök erőszakkal számolták fel.

 

16:38

A Hamász maga sem tudja, melyik túszai vannak életben

„Jelenleg lehetetlen megállapítani, hogy melyik foglyok vannak még életben” – nyilatkozta a Hamász egyik politikai szóvivője. A terrorszervezet politikai irodája azt közölte, hogy azért nem tudnak listát adni Izraelnek az életben lévő túszokról, mert ők maguk sem tudják, hogy kik vannak még életben, és hol vannak fogva tartva.

„Eddig nem adtunk át semmilyen listát” – mondta Basim Naim, a politikai hivatal tagja. A The Times of Israel értesülése szerint Naim a BBC-nek adott interjújában mondta el, hogy ők maguk sem látják át a foglyokkal kapcsolatos helyzetet.

14:12

A ramadán előtt Izrael fokozza a támadásokat Gázában

Tovább folynak a harcok Izrael és az iszlamista szervezetek között egy héttel a muzulmán szent böjti hónap, a ramadán előtt a Gázai övezetben, Ciszjordániában és az északi határnál is.

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője hétfőn arról tájékoztatott, hogy a Gázai övezetben megöltek számos iszlamista fegyverest, és rajtaütéseket hajtottak végre a Hán Junisz nyugati részén fekvő Hamad negyed környékén. Felszámolták a Hamász terrorszervezet fegyveres ellenállását, evakuálták a civil lakosságot, és letartóztattak mintegy nyolcvan terrorista tevékenységben való részvétellel gyanúsított palesztint, akik a civilek közé vegyülve próbáltak elmenekülni.

izraeli háború gáza Kamala Harris tűzszünet Alabama
Kapcsolódó cikkek