Közélet

Megérkezett a Hamász küldöttsége Kairóba, indulhatnak a tűzszüneti tárgyalások?

Izrael hivatalosan még azt sem erősítette meg, hogy egyáltalán részt vesz-e a tárgyalásokon. Az amerikaiak szerint viszont már jóvá is hagyták a megállapodást.

Vasárnap dél körül megérkezett a Hamász küldöttsége Kairóba a gázai tűzszünetről szóló válságtárgyalásokra. Washington szerint a tűzszüneti megállapodás már „az asztalon van”, Izrael jóváhagyta, és már csak a palesztinok aláírására vár. 

Fotó: AFP

A Hamász küldöttségének megérkezése után egy palesztin tisztviselő a Reutersnek azt mondta, hogy az alku „még nincs megkötve”. Izraeli részről még azt sem erősítették meg hivatalosan, hogy küldöttségük egyáltalán részt vesz-e a találkozón.

Egy, a tárgyalásokról tájékoztatott forrás szerint Izrael távol maradhat Kairótól, hacsak a Hamász előbb nem mutatja be a még életben lévő túszok teljes listáját. Ezt egy palesztin forrás szerint a Hamász eleddig elutasította. Egy amerikai tisztviselő ennek ellenére mégis azt mondta az újságíróknak: 

a tűzszünethez vezető út sima. Van egy megállapodás az asztalon.

A megállapodás az első hosszabb tűzszünetet jelentené a háborúban, amely öt hónapja tombol – novemberben csak egy hétig tartott szünetet. 

A tervek szerint a palesztinok által fogva tartott több tucat túszt szabadon engedéséért cserébe több száz palesztin foglyot engednének szabadon az izraeliek. Az ostromlott Gázának nyújtott segélyeket növelnék, erőfeszítéseket tennének arra is, hogy megelőzzék az egyiptomi határ melletti Rafah ellen tervezett nagyszabású izraeli támadást, ahol a 2,3 millió gázai lakos több mint fele rekedt. Az izraeli erők visszavonulnának egyes területekről, és lehetővé tennék a gázaiak számára, hogy visszatérjenek a háború során korábban elhagyott otthonokba.

A megállapodás azonban nem teljesítené a Hamász legfőbb követelését, a háború végleges befejezését, 

miközben több mint száz túsz sorsa is megoldatlan maradna – ők harcképes korú izraeli férfiak, akikre nem vonatkozik a nők, gyermekek, idősek és sebesültek elengedéséről szóló megállapodás.
Egyiptomi közvetítők azt javasolták, hogy ezeket a kérdéseket egyelőre félre lehetne tenni, és garantálni lehetne, hogy később, szakaszosan megoldják őket. A Hamász egyik forrása ugyanakkor a Reutersnek azt mondta, hogy továbbra „csomagmegállapodást” várnak.
Joe Biden amerikai elnök a múlt héten még abban reménykedett, hogy  már hétfőn létrejöhet a megállapodás, bár Washington azóta visszatáncolt a határozott menetrendtől. A cél az, hogy a megállapodás időben létrejöjjön, hogy a harcok az egy hét múlva kezdődő ramadán muszlim böjti hónapra leálljanak.

 

 

izraeli háború béketárgyalások Hamász
Kapcsolódó cikkek