Közélet

Az izraeli háború 156. napja – Joe Biden nekiment Izraelnek

Az amerikai elnök szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök átlépte a vörös vonalat. Friss hírek az izraeli háborúról.

Izrael melletti elkötelezettségét hangoztatta Joe Biden amerikai elnök szombaton az MSNBC amerikai televíziónak adott interjújában, ugyanakkor bírálta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt. 

Biden az interjúban ismét felemelte szavát az izraeli hadseregnek a Gázai övezet déli részén lévő Rafah ellen tervezett szárazföldi művelete ellen, 

kiemelve: a műveletet nem indíthatják meg addig, amíg Izrael nem biztosítja a városban összezsúfolódott civilek evakuálását. 

Fotó: AFP

Jelenleg Rafahban él a háború előtt mintegy 2,3 milliós Gázai övezet lakosságának több mint fele. Jóllehet Biden a művelettel kapcsolatban megfogalmazott bírálata ellenére is Izrael melletti elkötelezettségét hangoztatta, kiemelve, hogy soha nem hagyná magára Izraelt, ugyanakkor bírálta a zsidó állam miniszterelnökét. 

Azt gondolom, több rosszat tett, mint jót

– mondta Netanjahunak az októberben indult gázai háborúban hozott döntéseire utalva. „Joga van megvédeni Izraelt, és joga van folytatni a Hamász elleni műveleteket. Mindazonáltal muszáj nagyobb gondot fordítania a műveletei miatt elveszett ártatlan életekre” – mondta Biden. 

Van azért vörös vonal. Több mint 30 ezer palesztin halála elfogadhatatlan

– tette hozzá. 

Az amerikai elnök szerint Netanjahu voltaképpen Izraelnek árt azzal, ha nem akadályozza meg a civilek halálát, mert a veszteségek ellenkeznek mindennel, amit Izrael képvisel. 

Biden már korábban is figyelmeztetett, hogy Izrael elveszítheti a nemzetközi közösség szimpátiáját a gázai civil áldozatok egyre növekvő száma miatt. Mindeközben  az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító Középső Parancsnoksága (CENTCOM) bejelentette, további humanitárius segélyeket küld a Gázai övezetbe tengeri úton. A Virginia államból induló General Frank S. Besson nevű hadihajó egyelőre a segélyszállítmányok célba juttatásához szükséges, a partra kiépítendő ideiglenes móló felállításához való eszközöket fogja a térségbe szállítani – derült ki a közleményből. 


 

14:28

Nem hozott békét Gázában a ramadán

Szombaton 85-en haltak meg a Gázai övezetben. Az Egyesült Államok megkezdte a tengeri humanitárius segítségnyújtást Gázának.

Gázai övezet Joe Biden Benjámin Netanjahu
Kapcsolódó cikkek