Közélet

Az orosz-ukrán háború 751. napja - Heves harcok dúlnak Avdijivka közelében

Az ukrán főparancsnok közlése szerint, heves tüzérségi támadásokkal néznek szembe csapatai Avdijivkától nyugatra. Az oroszok drónokkal, harckocsikkal és gyalogosan is támadnak. Olekszandr Szirszkij fő feladatának tekinti, hogy megszervezze és biztosítsa a térség védelmét ellátó katonák biztonságát.

Az orosz erők fő erőfeszítéseiket a nemrég elesett Avdijivka város közelébe összpontosítják, hogy ott áttörést érjenek el – jelentette Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnok pénteken.

Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Avdiivka
Az ukrán főparancsnok közlése szerint, heves tüzérségi támadásokkal néznek szembe csapatai Avdijivkától nyugatra. 
Fotó: Ozge Elif Kizil / ANADOLU / Anadolu via AFP

Avdijivka, a Donyeck oblasztban található város, amely 2014 óta a háború frontvonalában áll. Az erődként védett település végül február 17-én esett el, több hónap intenzív orosz ostrom után. A megszállók ezután a várostól nyugatra több falut is elfoglaltak és tovább akarnak nyomulni.

Az Avdijivka melletti területet védő ukrán csapatok intenzív tüzérségi tűzzel, dróntámadásokkal, légicsapásokkal, valamint páncélozott járművek és rohamcsapatok támadásaival néznek szembe.

Ilyen körülmények között a védekezés leghatékonyabb módja az ellenség páncélozott járműveinek és gyalogsági rohamcsapatainak tüzérségi megsemmisítése, valamint a páncélos csoportok és a pilóta nélküli eszközök együttes alkalmazása – írta a Telegramon a főparancsnok. Hozzátette, hogy lényeges még a dróntámadások kivédése is az ukrán katonák védelmére.

Szirszkij jelenleg ezen kérdések megoldását tartja a legfontosabb feladatának.

Hasonlóan látja a támadásokat az brit védelmi minisztérium is, amely a csütörtöki hírszerzési értékelésében azt írta, hogy Oroszország a támadásokat Avdijivka és Marinka városaitól nyugatra összpontosítja. Ez az összes támadás 60 százalékát jelenti a frontvonalon jelenleg. A tárca ugyanakkor kiemelte, hogy márciusban hetente az átlagos orosz szárazföldi támadások száma több mint tizedével csökkent – írja a The Kyiv Independent.


 

18:25

Kijózanító figyelmeztetés az olasz külügyminisztertől: ha belép a NATO Ukrajnába, kitör a harmadik világháború

A NATO részéről "hiba lenne belépni Ukrajnába", "segítenünk kell Ukrajnát védekezni, de belépésünk az Oroszországgal való háborúba a harmadik világháborúval fenyeget" - hangoztatta Antonio Tajani olasz külügyminiszter pénteken.
 

17:31

A külügy is megerősítette, hogy egyeztetni fog jövő héten a magyar és az ukrán kormány

A Külgazdasági és Külügyminisztérium is megerősítette azokat a híreket, mely szerint a jövő héten újabb kétoldalú találkozóra kerül sor Ukrajna és Magyarország kormányának képviselői között. Világgazdaságnak küldött tájékoztatásában Paczolay Máté kiemelte, hogy videókonferencia lesz a két kormány kijelölt munkacsoportjai között, a külügyminiszterek legutóbbi ungvári tárgyalásainak nyomán.

17:30

Orosz elnökválasztás: civilek és az ukrán hadsereg is támadja a szavazóhelyiségeket

Habár a háromnapos orosz elnökválasztás első napja sem telt el, máris számos incidens történt. Többen festéket öntöttek a szavazóurnákba, mások pedig tüzet gyújtottak az orosz területeken. A megszállt ukrán területeken pedig az ukrán hadsereg támadott meg szavazóhelyiségeket.

16:29

Félmilliárd euróból bővítenék az EU lőszergyártását

Az Európai Bizottság elkülönített 500 millió eurót az európai védelmi ipar számára, annak érdekében, hogy 2025 végére az évi lőszergyártási kapacitást kétmillió lövedékre növeljék – jelentette be pénteken a brüsszeli testület. A finanszírozást a lőszergyártást támogató jogszabály (ASAP) keretében nyújtják, a bizottság 31 projektet választott ki, hogy segítse az európai ipart az érintett területeken.

16:28

Hadijelentés: újabb ukrán betörésről számoltak be az oroszok

Meghiúsítottak az orosz fegyveres erők csütörtök délután egy fegyveres betörési kísérletet, amelynek során az ukrán különleges műveleti erők katonái és külföldi zsoldosok helikopterrel közelítették meg a határt – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium. 

16:07

Nagyon szeretne háborúzni Macron - Ismét arról beszélt, hogy katonákat kell küldeni Ukrajnába

Emmanuel Macron francia elnök újból kijelentette, hogy lehetőséget lát arra, hogy európai országok katonákat küldjenek Ukrajnába az oroszok elleni harcba. A francia elnök ezt csütörtökön jelentette ki, egy nappal azelőtt, hogy az ötletet ellenző német vezetéssel találkozik.

15:35

Civil áldozata is van a Belgorodot ért pusztító ukrán támadásnak

Tovább folytatják nagyszabású támadásukat az oroszországi Belgorod régió ellen az ukránok. A folyamatos támadások miatt a városban bezártak a plázák, de ezzel sem lehetett elkerülni a tragédiát. Pénteken az újabb támadásokban egy civil is életét vesztette – írta a régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov Telegram-bejegyzése alapján a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

14:23

Jövő héten tárgyalóasztalhoz ül a magyar és az ukrán kormány

A jövő héten újabb kétoldalú találkozóra kerül sor Ukrajna és Magyarország kormányának képviselői között, írta az Ukrán Elnöki Hivatal pénteki közleménye alapján a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál. Az erről szóló döntés az Ukrán Elnöki Hivatal vezető, Andrij Jermak és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonbeszélgetése során született meg.

Avdijivka olekszandr szirkszkij ukrajnai háború dróntámadás légicsapás
Kapcsolódó cikkek