Közélet

Az ukrán hadseregnek szánt golyóálló mellény árából luxusautókat vettek, de Finnországban is elcsípték őket

A gyanú szerint három személy egy több mint kétmilliárd forintos ügylet felét nem szállította le, ám az ukrán hatóságok Finnországban is utolérték őket.

A helyi rendőrséggel együttműködve fogtak el három személyt az ukrán korrupcióellenes hivatal (NABU) és a korrupcióellenes különleges ügyészség (SZAP) munkatársai Finnországban. A gyanúsítottak golyóálló mellények megvásárlására elkülönített pénzt sikkasztottak el az ukránok szerint – olvasható a NABU honlapján csütörtökön megjelent közleményben.

Artillery unit of 128th Brigade in Zaporizhzhia directionUKRAINE - AUGUST 11, 2023 - A bulletproof vest and dumbbells are pictured as the artillery unit of the 128th Mountain Assault Brigade serves in the Zaporizhzhia direction, southeastern Ukraine.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A tájékoztatás szerint március 11-én tartóztatták le a gyanúsítottakat, köztük egy meg nem nevezett vállalkozás képviselőjét, akinek 

a cége nem szállította le az 5,7 millió euró (2,26 milliárd forint) értékben megvásárolt és teljes mértékben kifizetett golyóálló mellények felét a védelmi minisztériumnak.

Az ukrán fegyveres erőknek szánt ötezer golyóálló mellény árának egy részét inkább luxusautókra és ingatlanokra költötték a vádlottak. A hatóságok lefoglalták az egyik gyanúsított – egy finn állampolgár – ingatlanját – derült ki a NABU közleményéből.

Ukrajna a háború árnyékában igyekszik felszámolni az országot átszövő korrupciót, ezen törekvések miatt korábban még a népszerű hadügyminiszter, Olekszij Reznyikov is lemondani kényszerült.

 

ukrajna háború korrupcióellenes luxusautó
Kapcsolódó cikkek