Ivan Korcok korábbi külügyminiszter a leadott szavazatok 42,51 százalékával megnyerte a szlovákiai államfőválasztás első fordulóját, és a második legjobb eredményt elért jelölttel, a szavazatok 37,02 százalékát megszerző Peter Pellegrinivel, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnökével kerül az államfőválasztás második fordulójába – jelentette be a választás hivatalos végeredményeit az állami választási bizottság.

A couple walk by election posters of two presidential
Továbbra is nyitott a kérdés: Korcok (B) vagy Pellegrini (J) vezeti majd Szlovákiát / Fotó: Getty Images

A hatodik szlovák közvetlen államfőválasztás második fordulóját április 6-án tartják.

A vonatkozó szabályozás szerint ebben a fordulóban a győzelemhez már nem kell megszerezni a szavazásra jogosult választópolgárok voksainak legalább a felét, hanem elégséges a szavazáson részt vevők többségének voksa.

Az első fordulóban győztes Ivan Korcok az eredményekre reagálva azt mondta: a második körben intenzívebben akar szólni a választók teljes politikai spektrumához. A kormánykoalíció azon választóihoz, akik nem értenek egyet azzal, hogy a jelenlegi kormány „merre húzza az országot” – idézte az atlantista irányultságú,

Ukrajna erőteljesebb támogatása mellett állást foglaló, és külügyminisztersége idején magyarellenes kijelentéseiről is elhíresült Ivan Korcok 

szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.
Peter Pellegrini sikernek minősítette továbbjutását a második fordulóba, megjegyezve: az alapvető céljukat teljesítették. Rámutatott: a választás első fordulójának eredményei bebizonyították, hogy a választók többsége nem akarja, hogy az országnak liberális-progresszív elnöke legyen. A többség olyan államfőt akar, aki a nemzeti érdekek védelme mellett áll ki, nem húzza bele az országot az ukrajnai háborúba, hanem a békéről fog beszélni.

És a magyarok? 

A negyedik helyet szerezte meg a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke és köztársaságielnök-jelöltje. Forró Krisztián végül a voksok 2,9 százalékát kapta.

A szlovákiai magyar közösség egységes, erős és politikailag is egységet tudott felmutatni – értékelte a szlovákiai elnökválasztás első fordulójának eredményét a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Szijjártó Péter megfogalmazása szerint „szívet melengető”, hogy Forró Krisztián a kilenc induló közül az élbolyt jelentő negyedik helyen végzett. Kiemelte, hogy Dunaszerdahely, valamint Komárom járásban a legtöbb szavazatot szerezte meg.