Közélet

Amerikai szuperdrón hajtott végre kényszerleszállást Lengyelországban

Az MQ9 Reaper a lengyel légtérben tervezett repülésen vett részt. Az egyik legfejlettebb amerikai drónnal történt incidens okait az illetékesek vizsgálják.

Az amerikai légierő MQ9 Reaper típusú drónja kényszerleszállást hajtott végre Lengyelországban, miután elvesztette a kapcsolatot a földi irányítóállomással – számolt be róla a lengyel fegyveres erők főparancsnokságának keddi közleménye alapján a TASZSZ orosz hírügynökség.

MQ-9 Reaper UAV drón
Az MQ9 Reaper az amerikai hadsereg egyik legfejlettebb drónja / Fotó: Getty Images

A lengyel parancsnokság az X közösségi oldalán (korábbi Twitter) közzétett tájékoztatása szerint az eset március 18-án helyi idő szerint 23 óra után történt, amikor az akár 1900 kilométer távolságot is megtenni képes pilóta nélküli légi jármű, amely a Lengyelország feletti légtérben hajtott végre repülést, Miroslawiec város közelében kényszerleszállást hajtott végre. A leszállás szabályszerűen, minden előírásnak megfelelően és problémamentesen történt egy lakatlan területen.

Az incidens helyszínét lezárták, az eset kivizsgálása zajlik.

Az MQ9 Reaper típusú amerikai drónok Hellfire rakétákkal és légi bombákkal is felszerelhetők. Akár 40 órát is képesek a levegőben tölteni, és 15 kilométeres magasságig képesek felemelkedni.

Nagyot bukhat Joe Biden az ukrán dróntámadások miatt megugró benzinárakon

Túl sikeresek az orosz olajfinomítók elleni ukrán dróntámadások. A benzin egyre drágább az Egyesült Államokban, részben azokra az aggodalmakra tekintettel, hogy Oroszországnak a dróntámadások miatt benzint kell importálnia a belső üzemanyag-kereslet kielégítésére.

 

 

drón Egyesült Államok orosz-ukrán háború Lengyelország
Kapcsolódó cikkek