Közélet

Fontos mérföldkőhöz érkezett a közös német-francia tankfejlesztés

A két ország nemcsak tankot fejleszt közösen, de vadászgép létrehozásán is dolgozik. A tankfejlesztés feladatainak megosztásáról ugyanis meg tudott állapodni a két ország.

Jelentős áttörést ért el Németország és Franciaország a közös tankfejlesztés terén, miután sikerült megállapodniuk a Main Ground Combat System (MGCS) harcjárműprojekt feladatainak megosztásáról – közölte a két ország hadügyminisztere pénteken, miután lezárult berlini találkozójuk.

Media day at the Allied Spirit 24 military exercise
Fotó: AFP

A 2017-ben elindított projekt járműveit Boris Pistorius német és Sebastian Lecornu franca hadügyminiszter megállapodása értelmében a két ország egyenlő arányban gyártja majd. Az első fejlesztési fázis megkezdéséről április 26-án írják alá a hivatalos megállapodást Párizsban.

Az MGCS projekt célja az, hogy 

a jelenleg szolgálatban lévő Leopard 2 és Leclerc harckocsikat új generációs tankok váltsák 2035-től. 

A hadiipar költségeinek növekedése miatt azonban szükségessé vált, hogy az új páncélosok fejlesztését közösen végezze Franciaország és Németország.

A projektet a németek irányítják, igaz, a finanszírozásból mind a két ország kiveszi a részét, egyenlő arányban. A két ország mindemellett közösen fejleszt vadászgépet is. A Future Combat Air System (FCAS) esetében azonban az irányítás a franciák kezében van, és a repülők az Eurofightereket váltják majd, 2040-től. A német-francia vadászgép versenytársra is számíthat a japánok, az olaszok és a britek közös fejlesztésű repülőjének köszönhetően, amely 2035-re készülhet el.

Lecornu szerint az FCAS-projekt is jól halad, de további részleteket nem árult el a kérdésről. A két tárcavezető közölte azt is, hogy a német-francia KNDS védelmi ipari vállalat üzemet létesít Ukrajnában, ahol a tervek szerint pótalkatrészeket gyártanak majd, és képzést is biztosítanak a helyi munkaerőnek.  

 

Németország tankfejlesztés háború Franciaország
Kapcsolódó cikkek