Közélet

Fordulat jöhet? Zelenszkij találkozik Erdogannal Törökországban

Erdogan arra törekszik az Ukrajna elleni orosz invázió alatt, hogy a jó kapcsolatokat fenntartsa Kijevvel és Moszkvával is.

Az ukrán elnök március 8-án találkozik a török ​​államfővel, Recep Tayyip Erdogannal Törökországban – közölte a török ​​elnökség X nevű platformon. A közlemény szerint a két vezető az orosz–ukrán háborúról, a fekete-tengeri gabonaegyezményről és a kétoldalú kapcsolatokról tárgyal majd pénteken. 

Fotó: AFP

A The Kyiv Independent emlékezetet a cikkében, hogy gabonamegállapodást először Törökország és az ENSZ közvetítéssel született meg 2022 júliusában, amely lehetővé tette Ukrajnának, hogy gabonáját exportálhassa az orosz invázió alatt  is. Moszkva 2023 júliusában ezt a megállapodást egyoldalúan felmondta, így Ukrajna augusztusban új fekete-tengeri folyosót indított Oroszország részvétele nélkül.

Erdogan február 4-én Szocsiba látogatott, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy megvitassa a gabonaszerződés részleteit is. A találkozó utáni közös sajtótájékoztatón Erdogan közölte, hogy rövid időn belül megoldást kell találni az egyezség helyreállítására. Ankara korábban azt mondta, hogy minden érintett szereplővel együttműködik a fekete-tengeri gabonaszerződés visszaállításán, fontolóra véve annak lehetőségét, hogy elfogadjon néhány orosz feltételt, például a Kreml tulajdonában lévő bank visszakapcsolását a SWIFT-hez.

A teljes körű invázió során Törökország igyekezett jó kapcsolatokat fenntartani Kijevvel és Moszkvával is.

Ankara segítséget nyújtott Ukrajnának és támogatta a területi integritásról szóló tárgyalásokon, miközben ellenezte az Oroszország elleni szankciókat is. 

 

gabonamegállapodás vlagyimir putyin Recel Tayyip Erdogan Volodimir Zelenskzij Törökország
Kapcsolódó cikkek