Az előrehozott választásokra Antonio Costa portugál miniszterelnök lemondását követően kerül sor. A választók vagy kitartanak a szocialisták mellett, vagy csatlakoznak az Európa-szerte tapasztalható jobbratolódási trendhez. Az szinte biztos, hogy – még ha hatalomban maradnak is – gyengül a Pedro Nuno Santos vezette szocialisták pozíciója. Fő kihívójuk a jobbközép AD koalíció, amely a PSD-ből és a kisebb CDS-PP-ből áll.

Portuguese Political Parties Advertise For Early Legislative Elections
LISBON, PORTUGAL - JANUARY 20: Pedestrians walk across the street in front of Livre, CDU (PCP-PEV) and Bloco de Esquerda political parties billboard campaign posters in Alameda Dom Afonso Henriques for the Portuguese early legislative elections to be held on March 10, 2024, on January 20, 2024, in Lisbon, Portugal. The leaders of the governmental Socialist Party, Pedro Nuno Santos, and the main opposition Social Democratic Party, Luis Montenegro, will lead their parties for the first time in this occasion. The Portuguese crisis began on November 7, 2023, when the Public Prosecutor's Office ordered a search that included the Prime Minister's office, the Ministry of the Environment and Climate Action and the Ministry of Infrastructure, while investigating active and passive corruption and prevarication in relation to concessions for lithium mining in northern Portugal, a project for a green hydrogen production plant and a project for a data center. This led to the resignation of Antonio Costa and the fall of Portugal's XXIII Constitutional Government. President Marcelo Rebelo de Sousa decreed the dissolution of parliament on January 15, previously announced on November 09, 2023, and the calling of early legislative elections. (Photo by Horacio Villalobos#Corbis/Corbis via Getty Images)
Portugália választ – gőzerővel folyik a kampány.
Fotó: Horacio Villalobos / Getty Images

Változó a közvélemény-kutatások eredménye. Az utolsó felmérésen a jobboldali koalíció 6 százalékkal előzte meg a szocialistákat. A legfontosabb azonban az, hogy Portugáliában

egyik tömörülés sem rendelkezik elég támogatottsággal az abszolút többséghez, így a kisebb pártok lehetnek „királycsinálók”, ők viszont keményen megkérik majd a kisebbségi kormány támogatásának árát.

„Elég” a középpontban

Andre Ventura, a Chega vezetője. Fotó: Pedro Pina / AFP

A Chega már nevében (Elég) is kifejezi, hogy más irányt képvisel. 

A radikális jobboldali erő a harmadik legnagyobb párt, támogatottsága mára eléri a 17 százalékot.

Gyors felemelkedését a szokásos populista üzeneteknek köszönheti, vezetője, Andre Ventura, a 41 éves volt adófelügyelő és televíziós futballkommentátor olyan kérdésekre összpontosít, mint a bevándorlás, s az eddigi kormányokat hibáztatja a rendszerszintű korrupcióért.

Nehéz helyzetben a gazdaság 

Ugyan a gazdaság lendületet kapott az idegenforgalmi rekordból származó bevételek miatt, de a vállalatok nehezen tudták emelni a béreket, s ezáltal az életszínvonalat. 

A portugál GDP alakulása
 

Az ellenzéki pártok erre lecsaptak, és elégedetlenül hirdetik, hogy az egy főre jutó bruttó hazai termék tekintetében Portugáliát megelőzi a volt szocialista Csehország és Szlovénia. Az egy főre jutó szintje nem éri el az uniós átlag 80 százalékát. A választókat az alacsony bérek mellett leginkább a magas adók és lakhatási költségek és a képzett fiatalok elvándorlása aggasztják.

A portugál infláció alakulása
 

A szocialisták programjában a középosztály és a fiatalok jövedelemadójának csökkentése és a emelése szerepel. Emellett az államadósságot is tovább csökkentenék, igaz, az eddigieknél lassabb ütemben.

Az AD szövetség fokozatosan, 21-ről 15 százalékra kívánja csökkenteni a társasági mértékét.

Mérsékelné a jövedelemadót, valamint a fiatalok lakásvásárlási adóját is. 

A korrupció is a kampány központi témája. A Chega igen szigorúan büntetné a hivatali visszaéléseket, és a korrupció felgöngyölítése során visszaszerzett pénzeket adócsökkentésre és nyugdíjemelésre fordítanák. Korlátoznák a bevándorlást, és kiszélesítenék az életfogytiglani börtönbüntetéssel sújthatók körét.

A választási kampány péntek este ér véget, voksolni vasárnap reggel 8 órától lehet, az exit pollokat pedig este 8-kor teszik közzé Lisszabonban. A választás után az elnök jelöli a miniszterelnököt, ezt megelőzően találkozik az összes párt vezetőjével. A legutóbbi, 2022-es választáson a kormány körülbelül két hónappal a szavazás után tehette le az esküt, míg 2019-ben ez körülbelül három hétig tartott.