Közélet

Orbán Viktor a jószomszédi viszonyról beszélt a szlovák házelnökkel

A karmelita kolostorban tartott megbeszélésen szóba került az orosz–ukrán háború, a migránsok és a határok védelme, de az energetikai együttműködés kérdése is. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy nagy örömnek tartja, hogy Szlovákia is a béke pártján áll.

Ki fog tartani a békepolitika mellett Magyarország és örül annak, hogy Szlovákia is a béke hangján beszél – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután a Karmelita kolostorban fogadta hétfőn Peter Pellegrinit, a szlovák parlament elnökét.

A megbeszélés utáni sajtónyilatkozat szerint Orbán Viktor az orosz–ukrán háborúról szólva kifejtette, hogy a magyarok aggodalommal figyelik azt, ami történik, hogy százezrek halnak meg, válnak özveggyé és sok százezer gyermek válik árvává. Nem látjuk, hol van ennek a háborúnak a vége. A kormányfő kijelentette, hogy a legfontosabb kérdés ma a béke, ugyanakkor egész Európa a háború nyelvét beszéli.

PELLEGRINI, Peter; ORBÁN Viktor
Peter Pellegrini és Orbán Viktor.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

A miniszterelnök kiemelte, hogy nagyon örül annak, hogy Magyarország mellett Szlovákia is a béke hangján beszél. Tárgyalópartnerét biztosította arról, hogy Magyarország ki fog tartani a békepolitika mellett, és jelezte, szeretné, ha együtt tudnának dolgozni a béke érdekében.

Véleménye szerint 

a veszélyek korában élünk, és ilyenkor a jószomszédi kapcsolatok felértékelődnek, 

majd megígérte, hogy Magyarország a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy jó szomszédja legyen Szlovákiának.

Elmondása szerint a szlovák parlamenti elnökkel folytatott megbeszélésen a szuverenitásról is beszéltek, Brüsszelben ugyanis bizonyos kérdésekben – ideértve a külpolitikát is – el akarják venni a tagállamoktól a vétójogot, azt, hogy egyhangúságnak kelljen lennie. Hozzátette, hogy ebben az ügyben mindketten a szuverenitást tartják fontosnak.

Orbán Viktor megköszönte, hogy Szlovákia segít megvédeni Magyarország déli határát és felidézte, hogy Peter Pellegrini miniszterelnöksége alatt szlovák rendőröket küldtek Magyarországra ennek érdekében. Mint mondta, 

ma azért nem járkálnak kontrollálatlanul mindenfajta migránsok tíz- vagy százezrei Közép-Európában, mert segítséget kaptunk, hogy meg tudjuk védeni a déli határainkat. 

Felidézte továbbá, hogy együtt harcoltak Szlovákiával a migránsok betelepítéséről szóló kötelező kvóták ellen is.

A miniszterelnök szerint Magyarország és Szlovákia számára az energiaszabadság egyformán fontos, ezért együttműködnek az energia kérdésében is, ideértve a nukleáris beruházásokat. A kormányfő azt is megköszönte, hogy 2010 óta 18 új határátkelőt tudtunk nyitni a szlovák-magyar közös határszakaszon.

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy miniszterelnökként is együtt dolgozhatott Peter Pellegrinivel, a közös kormányzás időszakában pedig a két nép között a távolság csökkent, a barátság erősödött, és megtalálták azokat a közös pontokat, amelyekre föl lehet építeni a közös jószomszédi viszonyt.

 

Orbán Viktor háború Peter Pellegrini migráns
Kapcsolódó cikkek