Közélet

Szabotázsakciót tervező orosz nőt tartóztatott le az FSZB

A Krím-félszigeten egy 25 éves nőt vett őrizetbe az FSZB. Az orosz állampolgárságú vádlott a gyanú szerint a vasúti infrastruktúrában akart kárt tenni.

A hétvége során az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) letartóztatott egy nőt a Krím-félszigeten, akit azzal gyanúsítanak, hogy az ukrán titkosszolgálatok megbízásából terrortámadást készített elő a helyi vasúti infrastruktúra ellen – írta az FSZB hétfői közleménye alapján az Interfax orosz hírportál.

Light wheeled tanks loaded in ImmendingenSeveral transport armoured vehicles of the Boxer type being loaded onto trains in the train station in Immendingen, Germany, 25 January 2018. Thirteen "Boxer" light wheeled tanks and one "Bueffel" armoured recovery vehicle are being loaded onto trains in Immendingen ahead of their around 4 days long trip towards Lithuania. About 500 German soldiers are station in NATO's eastern flank as a reaction to Russia's annexation of Crimea. Photo: Felix Kästle/dpa (Photo by Felix Kästle / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
orosz-ukrán háború
A vasúti infrastruktúrát akarta megakasztani a letartóztatott orosz nő. Fotó: Felix Kästle /DPA /AFP/képünk illusztráció

A tájékoztatás szerint Szimferopolban vették őrizetbe az 1999-es születésű, orosz állampolgárságú nőt, aki az ukrán különleges szolgálatok utasítására terrortámadás elkövetésére készült. A vád szerint Krími Vasút állami vállalatának váltószekrényét akarta működésképtelenné tenni, hogy ezzel megakadályozza a katonai felszerelések és ellátmányok szállítását.

A nőnél lefoglalták a robbantáshoz előkészített rögtönzött gyújtószerkezeteket, valamint az ukrán koordinátorral folytatott levelezést tartalmazó kommunikációs eszközöket is, amelyekben a tervezett akcióval kapcsolatos információk is szerepeltek. Az FSZB krími és szevasztopoli igazgatóságának nyomozati osztálya büntetőeljárást indított ellene az orosz büntető törvénykönyv terrortámadás előkészítésére vonatkozó paragrafusai alapján.

A vádlott hazaárulásban való részvételét Oroszország Büntető törvénykönyvének 275. cikkelye alapján is dokumentálják, amely életfogytig tartó szabadságvesztésig terjedő büntetést ír elő

– zárult az FSZB közleménye.

-A freight train crosses champagne vineyards outside Sevastopol, Crimea, on October 30, 2014 (Photo by SERGEI GAPON / AFP)
Fotó: AFP

Nem ez az első hasonló eset az orosz–ukrán háború kitörése óta. A Reuters beszámolói szerint 2023 júliusában szintén egy orosz nőt tartóztatott lesz az FSZB a kritikus infrastruktúra ellen tervezett támadás vádjával, akkor a Moszkvától északra fekvő Jaroszlavl régióban.

Küszöbön egy új háború: felrobbantottak egy orosz helikoptert Moldova szakadár területén

A Moldovától elszakadni vágyó Dnyeszter Menti Köztársaság területén felrobbantottak egy orosz helikopter. A gép egy orosz katonai bázison volt, amikor egy drón belecsapódott. Moszkva szerint a támadásért az ukránok a felelősek. A szakadár terület vezetői február végén védelmet kértek Oroszországtól, a moldovai agresszió miatt.

 

 

szabotázsakció orosz-ukrán háború büntetőeljárás FSZB orosz nő
Kapcsolódó cikkek