Oroszokból álló fegyveres csoportok támadtak rá falvakra az oroszországi Kurszk és Belgorod régióban. Az Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) és a Szabad Oroszország Légió (LSR), valamint a Szibériai Zászlóalj állítólag harckocsikkal, önjáró lövegekkel és páncélosokkal hatolt be Oroszországba Ukrajna felől és egy falut el is tudtak foglalni. Az orosz Biztonsági Szolgálat (FSZB) elismerte a támadást, de azt állítja, hogy visszaverte az orosz csapatokat.

Ukrainian anti-aircraft gunners of the 93rd Separate Mechanized Brigade Kholodny Yar move to their position in the Bakhmut direction in the Donetsk region, amid the Russian invasion of Ukraine, on February 20, 2024. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)
Putyin-ellenes orosz felkelők támadtak meg falvakat Kurszk és Belgorod területén.
Fotó: Anatolii Stepanov/AFP

A három orosz állampolgárokból álló fegyveres csoport, akiket Moszkva terroristáknak nevezett, azért harcolnak, hogy megdöntsék Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimjét. Március 12-én megtámadták a kurszki Tyotkino és a belgorodi Lozovij Rudka határvidéki falvakat.

A három fegyveres csoport közölte, ők a bizonyíték, hogy nem minden orosz ért egyet Putyinnal és arra szólították fel a lakosságot, hogy ne szavazzanak az elnökre a március 17-én kezdődő választáson. Szerintük a jelenlegi orosz vezetést úgy lehet megdönteni, ha a háborút orosz földre is elviszik, ezért támadtak rá az orosz falvakra.

Az orosz védelmi minisztérium a három csoportot ukrán terroristáknak nevezte, illetve azt is közölték, hogy már a határon visszaverték őket. Az FSZB közölte, hogy több mint 100 embert megöltek az akció során – írta az ABC News.

Bár Moszkva azt állítja, hogy visszaverték a támadókat, az X-en megjelentek olyan videók, amik a Szabad Oroszország Légió zászlójával jelölt tankokról készültek Belgorod területén.

Elképesztő: pénzzel váltanák ki a hadkötelezettséget az ukránok, miközben Macron NATO-katonákat küldene a frontra

A Legfelső Tanács egyes képviselői is támogatnák a munkavállalók felmentését bizonyos adóemelések ellenében.