Közélet

Trump az abortusztilalomról is markáns véleményt mondott

A republikánus elnökjelölt nyerni szeretne a választáson, így kompromisszumos javaslatot szeretne. Donald Trump abortusztilalmat javasol majd, de lesznek kivételes esetek.

Kompromisszumos megoldást javasolt Donald Trump volt amerikai elnök a terhességmegszakítás tilalmával kapcsolatban vasárnap egy interjúban. A republikánusok egyelőre még nem hivatalos elnökjelöltje (bár fölényesen vezet, és minden riválisa kiszállt a küzdelmekből) a Fox News hírtekevíziónak vasárnap adott interjúban úgy fogalmazott, hogy az abortusz körül zajló vitát átfogó megoldással le kell zárni, mégpedig úgy, hogy mindkét oldal elégedett legyen a válasszal.

Former US President and Republican presidential candidate Donald Trump gestures as he arrives for a Buckeye Values PAC rally in Vandalia, Ohio, on March 16, 2024. (Photo by KAMIL KRZACZYNSKI / AFP)
Donald Trump a várandósság 16. hetétől javasol majd tilalmat az abortuszra, bizonyos kivételekkel.
Fotó: AFP

A korábbi elnök megállapította, hogy egy tilalomról szóló döntésnek tartalmaznia kell kivételeket, mint a szexuális erőszak, a vérfertőzés és az édesanya életének védelme. Hozzátette, hogy hamarosan nyilvánosságra hozza konkrét javaslatát. Álláspontját előzetesen azzal magyarázta, hogy

választásokat kell nyerni, ami nagyon nehéz, ha az említett kivételek nem szerepelnek a terhességmegszakításról szóló szabályozásban.

Korábbi értesülések szerint Donald Trump a várandósság 16. hetétől javasol majd tilalmat az abortuszra, az említett kivételekkel.

A republikánus politikus nyilatkozata a terhességmegszakítást illetően néhány nappal azt követően történt, hogy Kamala Harris alelnök kampánykörútján felkeresett egy abortuszklinikát Minnesota államban, ahol azt ígérte, hogy a demokraták megvédik a terhességmegszakítás szabadságát, az úgynevezett reproduktív egészségügyi ellátást, és bírálta a republikánusok ezzel kapcsolatos politikai megközelítését. A látogatás azért keltett figyelmet, mert amerikai alelnök terhességmegszakítással foglalkozó intézményben még soha nem tett látogatást. Minnesota állam az Egyesült Államok azon szövetségi államai közé tartozik, ahol teljes szabadság van érvényben a terhesség megszakítására.

A demokraták vasárnap azt a vádat is megfogalmazták Trump ellen, hogy az Egyesült Államokban erőszakot szít. Nancy Pelosi, a képviselőház rangidős demokrata tagja, korábbi házelnök azt mondta, hogy a demokratáknak meg kell nyerniük a novemberi elnökválasztást, Donald Trump vérfürdőre vonatkozó kijelentését követően. Joe Biden elnök szombaton este egy kampányvacsorán úgy vélekedett, hogy az amerikai demokrácia támadás alatt áll, és a legnagyobb veszély fenyegeti a polgárháború óta.

Demokrata párti politikusok Trump szombaton Ohio államban elmondott kampánybeszédének egy mondatát emelték ki, amelyben a republikánus elnökjelölt az autóiparra vonatkozóan használta a vérfürdő kijelentést. A volt elnök arról beszélt, hogy amennyiben Kína Mexikóban gyártatott elektromos autói vámmentesen importálhatók az Egyesült Államokban, akkor az vérfürdőt jelentene az amerikai autóipar számára. Éppen ezért megválasztása esetén a mexikói gyártású járművekre 100 százalékos vámot vetne ki. Donald Trump kampánycsapata az elmúlt napokban részletes intézkedési javaslatcsomagot tett közzé az amerikai autóipar élénkítésére és védelmére.

A CIA-t is bevetette Kína ellen Donald Trump

Az amerikai titkosszolgálat a kínai kormány ellen kívánta hangolni a közvéleményt, de nem csak Kínában. A művelet célja Kína befolyásának terjedésének a megállítása volt. A módszerek a hidegháborús éveket idézik.

 

terhességmegszakítás Donald Trump abortusz
Kapcsolódó cikkek