Közélet

Veszélyben Netanjahu kormánya az amerikai hírszerzők szerint

A titkosszolgálatok éves jelentése szerint szinte biztos, hogy a következő választáson bukna az izraeli miniszterelnök. Azonban hiába szeretné a közvélemény a kormányfő távozását, ha nem mond le, akkor csak sokára lesz új választás.

Veszélyben van Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormánykoalíciója az amerikai hírszerző ügynökségek értékelése szerint. A hétfőn közzétett éves hírszerzési jelentés szerint Netanjahu egyre kevésbé alkalmas a kormány vezetésére, ami a szélsőjobboldali és ultraortodox koalíció bukását hozhatja magával. A jelentés arra is rámutat, hogy noha az izraeli miniszterelnök támogatottsága már a Hamász október 7-i támadása előtt sem volt különösebben magas, a vele szembeni bizalmatlanság tovább fokozódott és szélesedett az izraeli társadalomban azóta.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu gestures as he speaks to supporters following the announcement of exit polls in Israel's election at his Likud party headquarters in Tel Aviv. On Tuesday, March 3, 2020, in Tel Aviv, Israel. (Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A Hamász támadása óta a Netanjahu vezette Likud és koalíciós partnerei támogatottsága összeomlott, így egy új választáson a kormány elvesztené a többségét – írja a Financial Times.

Kérdés persze, hogy mikor fognak új választásokat kiírni az országban. Noha az izraeliek mintegy 70 százaléka szeretné, ha Netanjahu azonnal vagy rögtön a háború után lemondana, közben széles körű támogatást élvez a kormány Hamász megsemmisítését kitűző célja is. Ugyanakkor 

az amerikai értékelés szerint ez évekig húzódhat az iszlamista szervezet kiterjedt alagúthálózata és társadalmi támogatottsága miatt.

A jelentés nem túl optimista Gáza háború utáni kormányzását illetően sem, hiszen a Hamász továbbra is népszerű Gázában, miközben nem szűnt meg az ellenségeskedés a szervezet és a Ciszjordániát kormányzó Palesztin Hatóság között sem. Sok múlik azon, hogy Izrael mit tesz a térségben a háború után.

Az amerikai hírszerzők a jelentésben azt is leszögezték, hogy nem Irán szervezte az iszlamista szervezet októberi támadását, sőt, nem is tudott róla előzetesen. Hozzátették azonban, hogy azóta Teherán bátorította azokat a milíciákat, melyek fölött befolyásolt gyakorol, hogy intézzenek támadásokat amerikai és izraeli célpontok ellen.

 

izraeli háború Hamász Benjamin Netanjahu
Kapcsolódó cikkek