Közélet

Az izraeli háború 181. napja – az USA válaszokat akar a segélymunkások meggyilkolásának ügyében

Biden és Netanjahu várhatóan csütörtökön telefonon egyeztet a Gázában történt civilek meggyilkolása miatt. Friss hírek az izraeli háborúról.

Az amerikai védelmi miniszter szerdán sürgette Izraelt, hogy tegyen konkrét lépéseket a segélyszervezetek dolgozói és a gázai palesztin civilek védelme érdekében az „ismételt koordinációs kudarcok után”. A miniszter azután szólalt fel, hogy izraeli légi támadás érte a World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezet konvoját Gázában, a támadásban heten haltak meg

Foreign employees of international aid organization killed in Israeli attack on Gaza
Fotó: Getty Images

Jose Andres, a WCK alapítója azt mondta: Izrael „szisztematikusan, autónként vette célba a segélymunkásokat”.  Andres közlése szerint a támadás közel két kilométeres távon történt, ahol a humanitárius konvoj megkülönböztetett jelzéssel volt ellátva – idézte az Al Jazeera. Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök várhatóan csütörtökön telefonon egyeztet. Korábban az amerikai elnök azt mondta, hogy Izrael nem tesz eleget a segélymunkások védelmében, és gyors vizsgálatot követelt a jótékonysági szervezet elleni támadásról.

Ez a konfliktus volt az egyik legrosszabb az utóbbi időkben abból a szempontból, hogy hány segélymunkást öltek meg

– fogalmazott Biden.  

Az izraeli Haaretz cikke szerint minden jel arra mutat, hogy Teherán reagálni akar a Forradalmi Gárda magas rangú parancsnokai ellen elkövetett állítólagos izraeli merényletre. Az IDF már megerősítette légvédelmi parancsnokságát az Iszlám Köztársaság esetleges rakéta- vagy dróntámadásaival szemben. Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy a támadásban több  dandártábornokot kiiktattak a rakétatámadás során. Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter közölte: Teherán Izraelt tartja felelősnek a támadásért.

Méghogy letámadja Izraelt! Irán éppen saját belháborúját vívja

Izrael elleni háborút nem valószínű, hogy megkockáztat Irán, súlyos fenyegetések azonban továbbra is elhangzanak. Iránban közben lényegében belső háború tört ki, egy szunnita szervezet kezdett harcokba az Iszlám Forradalmi Gárda ellen.

 

 

segélyszervezet izraeli háború World Central Kitchen
Kapcsolódó cikkek