Közélet

Drónháború: energetikai létesítményeket támadtak az ukránok

Nyolc orosz régiót támadott pilóta nélküli repülőgépekkel Ukrajna. Az orosz légvédelem ötven drónt lelőtt, a célpontok egyértelműen energetikai létesítmények voltak – közölte az orosz védelmi minisztérium. Hozzátették: a támadásoknak három orosz halálos áldozatuk van, köztük egy várandós nő, aki magzatával együtt halt bele egy aknatámadásba. Szerintük az ukránok közben 610 katonát vesztettek egyetlen nap alatt a célzott támadásaikban.

Huszonhat drónt az ukrán határ közelében fekvő Belgorodi terület felett lőtt le az orosz légvédelem, amely ukrán pilóta nélküli, távirányítású repülőgépeket semmisített meg a nyugat-, illetve dél-oroszországi Brjanszki, Kurszki, Tulai, Szmolenszki, Rjazanyi és Kalugai területek felett is, valamint Moszkva térségében  – jelentette be a közösségi médiában Vjacseszlav Gladkov, a terület kormányzója.

drónháború
Drónháború: az ukránok elsősorban az orosz energetikai létesítményeket támadják / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Két ember – egy törött lábú nő és egy férfi – meghalt egy ukrán határ közeli rakétacsapásban, amely tüzet okozott a házukban. A kormányzó később kiegészítette információit azzal, hogy egy aknatámadásban megsebesült várandós nő is elhunyt a magzatával együtt a kórházban, Sebekino járásban. 

Drónokkal támadnak

Másik három ember is megsebesült a Novaja Tavolzsanka falu elleni aknatámadásban.

Az orosz védelmi tárca közlése szerint szombat délután további három drónt lőtt le az orosz légvédelem a Belgorodi terület felett.

Dróntámadásban kigyulladt egy elektromos transzformátor is szombaton – erről a Kalugai terület közigazgatási vezetője, Vlagyiszlav Sapsa számolt be. Alekszandr Bogomaz brjanszki, valamint Vaszilij Anohin szmolenszki kormányzó is üzemanyag-raktárakban és energetikai létesítményekben keletkezett tüzekről adott hírt.

Célzott ukrán támadások

Az utóbbi hónapokban orosz kőolaj-finomítók és terminálok váltak az ukrán dróntámadások elsődleges célpontjaivá a több mint két éve tartó háborúban.

Ukrajna az év eleje óta célzottan támadja az orosz olajfinomítókat, ezzel próbálja csökkenteni Moszkva energiabevételeit és a hadseregre fordítható forrásait, de a hadiipart szolgáló létesítményeket is intenzívebben támadja.  

Kijev hivatalosan nem erősítette meg, de nem is cáfolta az oroszországi kőolaj-finomítók elleni támadásokat, 

csupán annyit közölt, hogy ezek a létesítmények legitim célpontok, miután az orosz katonai erőfeszítéseket támogatják.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatott: a Déli Hadseregcsoport műveleti területén – a „Donyecki Népköztársaság” Makszimiljanivka, Sztupocski, Paraszkovijivka és Kalinyina térségében – az utóbbi 24 órában a javukra változott a harci helyzet, 

az ukrán hadsereg ez idő alatt pedig 610 katonát veszített.

A Középső Hadseregcsoport javította taktikai helyzetét, és az ukrán fegyveres erők nyolc ellentámadását verte vissza a tárca szerint, míg a Nyugati Hadseregcsoport egy nap leforgása alatt Harkiv megyében előnyösebb állásokat foglalt el, visszaverte az ostromló orosz hadsereg három támadását.

Újabb ukrán csapás az orosz olajfinomítók ellen – kigyulladt egy üzemanyagraktár

Ukrán dróntámadásban kigyulladt egy orosz üzemanyagraktár. Az ukránok Moszkva energiabevételeit és a hadseregre fordítható forrásait próbálják Oroszország olajfinomítói elleni támadásaikkal csökkenteni.

 

kőolaj Szmolenszki Ukrajna dróntámadás
Kapcsolódó cikkek