Közélet

Egyre feszültebb a helyzet a moldovai szakadár területen - Moszkva válaszokat vár

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közleményében hangsúlyozta, hogy az incidenst provokációnak tekintik.

Oroszország szombaton elítélte a moldovai, Dnyeszter menti szakadár terület egyik katonai létesítménye elleni dróntámadást, és az incidens kivizsgálását kérte.
 

Moldova–Ukraine border security tightened
Drónreptetés a moldovai -ukrán határ közelében.  Illusztráció: The Yomiuri Shimbun via AFP

Egy pilóta nélküli repülőszerkezet a szakadár terület "védelmi minisztériumához" tartozó létesítménybe csapódott az ukrán határtól hat kilométernyire - közölte a Dnyeszter menti "nemzetbiztonsági minisztérium" pénteken.
Az Ukrajna ellen 2022 februárjában indított orosz támadás nyomán felmerültek olyan aggodalmak, hogy Oroszország Dél-Ukrajnától nyugatra megpróbálja megszállni a Dnyeszter menti területhez vezető utakat, ahol egységei szolgálnak. Ezek az aggodalmak azonban elhalványultak, miután az ukrán hadseregnek sikerült a Dnyeper túlpartjára visszaszorítani az orosz erőket. A legközelebbi ukrán-orosz frontvonal Moldova keleti részétől mintegy 200 kilométernyire húzódik.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közleményében hangsúlyozta, hogy Moszkva az incidenst egy újabb, a Dnyeszter melléki terület körüli amúgy is feszült helyzet további elmélyítésére irányuló provokációnak tekinti, és vizsgálatot sürgetett a történtek körülményeinek feltárására.


A moldovai szakadár terület "nemzetbiztonsági minisztériuma" közölte, hogy bűnügyi eljárást indítottak az ügyben.
A pénteki incidens már a második volt nem egészen egy hónap alatt. Márciusban a Dnyeszter melléki szakadár vezetők azt közölték, hogy egy drón egy helikopterbe csapódott a területen.
Moldova közölte, hogy tanulmányozza a legutóbbi incidensről készült felvételeket, de nincs hozzáférése a szakadár hatóságok által ellenőrzött területhez. Chisinau szerint az incidens szándékos kísérlet lehetett pánik okozására és az enklávé iránti figyelem felkeltésére.


 

szakadár Dnyeszter moldovai köztársaság orosz-ukrán háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek