Közélet

Tovább erősödik Észak-Korea és Fehéroroszország kapcsolata

Fehérorosz küldöttség járt Phenjanban, a két ország pedig az erősödő együttműködésükről tárgyalt. Észak-Korea és Fehéroroszország képviselői többször fognak találkozni a továbbiakban.

Észak-Korea és Fehéroroszország a magas szintű kormányzati együttműködés megerősítéséről állapodott meg a két ország vezető diplomatái között Phenjanban folytatott tárgyalások eredményeként – jelentette az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA pénteken.

North,Korea,And,Belarus,Flags,Waving,Together,In,The,Wind, Észak-Korea, Fehéroroszország
Tovább erősödik Észak-Korea és Fehéroroszország kapcsolata / Fotó: Shutterstock

Im Csonil észak-koreai külügyminiszter-helyettes és fehérorosz kollégája, Javhenyij Sesztyakov még csütörtökön tartott megbeszélést az észak-koreai fővárosban. A felek

  • a változó időkben kialakuló igényeknek megfelelően a magas szintű kapcsolatok erősítéséről,
  • találkozók gyakoribb szervezéséről,
  • valamint a gazdasági és kulturális együttműködés előmozdításáról állapodtak meg.

Fehéroroszország azon kevés államok egyike, amelyekbe Észak-Korea munkásokat küldött, megsértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának Phenjan nukleáris programja miatt kiszabott szankcióit. 

Észak-Korea az utóbbi időben Oroszország mellett Kínával is igyekszik elmélyíteni jó viszonyát: nemrég magas rangú kínai delegáció járt Phenjanban, Csao Lecsi törvényhozási vezetővel az élen. A látogatást Észak-Korea kérte, és az egybeesik a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulójával. Peking azóta is Phenjan legfontosabb támogatója.

 

észak-korea phenjan Fehéroroszország megállapodás együttműködés
Kapcsolódó cikkek