Közélet

Moszkva után Pekinget is magához édesgeti Kim Dzsongun

Magas rangú kínai delegációt fogad hamarosan Phenjan. Észak-Korea legfontosabb szövetségese az orosz közeledés ellenére még mindig Kína. Észak-Korea és Kína a diplomáciai kapcsolatok felvételének a 75. évfordulóját ünnepli.

Csao Lecsi törvényhozási vezetővel az élen utazik Phenjanba egy kínai delegáció – jelentette kedden az észak-koreai média. A közlemény ugyanakkor nem sok részletet árult el a látogatásról.

Kínai delegáció tavaly nyáron, az Észak-Koreában harcolt kínai önkéntesek emlékművénél / Fotó: STR

A kínai külügyminisztérium tájékoztatása szerint Csao csütörtöktől szombatig lesz Észak-Koreában, ahol a két ország barátságának szentelt év megnyitásán vesz részt – jelenti a dél-koreai Jonhap hírügynökség. A kínaiak azt is elárulták, hogy a látogatást Phenjan kérte és az egybeesik a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének a 75. évfordulójával. Kína azóta is Észak-Korea legfontosabb támogatója.

Már nem csak Kínával van jóban Phenjan

Észak-Korea az utóbbi időben Oroszország mellett Kínával is igyekszik elmélyíteni jó viszonyát. Az évforduló miatt pedig 

Szöul arra számít, hogy számos hasonló látogatásra kerülhet sor az idei évben. 

Januárban a kínai és az észak-koreai külügyminiszter találkozójára is sor került, ám az még kérdéses, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök fogadja-e idén észak-korai kollégáját, Kim Dzsongunt.

Hszi 2019-ben Phenjanban látogatta meg Kimet. A kínai–észak-koreai kapcsolatok keretében ezért most az lenne az illendő, ha Kim Dzsongun látogatna Pekingbe.

 

Hszi Csin-ping Kim Dzsongun Phenjan
Kapcsolódó cikkek