Riccardo Gullo azután állt elő új ötletével, miután a Szicília melletti kicsi mindössze, öt négyzetkilométeres szigeten a kecskék száma több mint hatszorosára nőtt az átlagos lakosságszámnak.  

Domestic,Goats,Graze,In,The,Field,In,Summer
Folyamatosan szaporodnak a kecskék a szigeten
Fotó: Shuttetstock


Az állatok egykor harmonikusan éltek együtt az emberekkel, és fokozatosan akkora turistalátványossággá váltak, mint a környékbeli vulkán. Ugyanakkor nyomasztóan 

elszaporodtak, immár a lakott területeken is előfordulnak, károsítják az ültetett növényeket, és pusztítják a kerteket. Arra is képesek, hogy ledöntsék a kisebb kőfalakat, és bemerészkednek akár a lakott házakba is.

A kecske örökbefogadási lehetőséget eleinte jó megoldásnak tartották. 

Semmiképpen sem akarjuk leölni az állatokat, ezért örökbe adnánk őket. Bárki kérhet kecskét, nem kell gazdálkodónak lennie, és mennyiségi korlátozás sincs

– érvelt Gullo. Hangsúlyozta, már többen telefonáltak a kecskék miatt, például egy Vulcano-szigeten lakó gazdálkodó is, aki ricotta sajtot készít, amihez kiváló a kecsketej.

Régi történet

Először 20 éve hoztak kecskéket Alicudiba, valaki ugyanis tenyészteni akarta az állatokat. A terv füstbe ment, a kecskék viszont a szigeten maradtak – írja a Guardian. 
A kecskepopuláció növekedésére először Paolo Lo Cascio volt tanácsos hívta fel a figyelmet, 2008-ban.

Kezelhetetlen a helyzet

– panaszkodott Gloria, aki egy kávézó tulajdonosa a kikötőben. Csapatostul vonulnak, és sok kárt okoznak, egyszerűen túl sok van belőlük. Az egyik a presszóba is bejött, és leült az asztal alá. Eleinte vicces volt, aztán pedig attól féltünk, valakit megharap – hangsúlyozta. Gloria örül a kecske-örökbefogadási lehetőségnek, de kételkedik annak megvalósíthatóságában. 

Talán helikopterrel viszik majd a kecskéket?

– kérdezte cinikusan. A kecskék elszállítása – még ha érdeklődő akad is – valóban megoldatlan kérdés egyelőre.