Közélet

Már több mint 400 csapást mért a húszikra az USA és Nagy-Britannia

Folyamatosan záporoznak a rakéták és a drónok a Vörös-tenger térségében. A jemeni húszi felkelők már majdnem száz hajó ellen indítottak támadást a gázai háború kirobbanása óta, miközben az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság több mint négyszáz alkalommal bombázott le húszi célpontokat. A konfliktus miatt a legnagyobb kereskedelmi vállalatok elkerülik a Vörös-tengert, megakasztva az ellátási láncokat Európa és Ázsia között.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már 424 csapást mért a jemeni felkelőkre. A támadások következtében 37-en vesztették életüket és 30-an sebesültek meg – közölte Abdul-Malik al-Húszi, a síita húszi lázadók vezetője.

Fotó: AFP

A jemeni televízióban csütörtökön közvetített beszédében al-Húszi elmondta, hogy 

eddig kilencven hajó ellen indítottak támadást a Vörös-tengeren, míg a dróncsapásokat kiterjesztették más térségekre is. 

Mint mondta, egy hónap alatt 34 támadást indítottak 125 ballisztikus rakétával, illetve drónokkal.

Nem mehetnek eltávra az izraeli katonák

A világ szeme Iránon van, mivel mindenki azt találgatja: a perzsa állam hogyan reagál a konzulátusát ért izraeli légicsapásra. Teherán esetleges megtorlása felvetette egy szélesebb körű, az egész Közel-Keletre kiterjedő háború veszélyét.

Az Irán támogatását élvező húszi milícia tavaly november közepe óta számtalan alkalommal vetett be drónokat és rakétákat nemzetközi kereskedelmi hajók ellen az Ádeni-öbölben Izrael gázai háborújára és a palesztinok iránti szolidaritásra hivatkozva. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia több alkalommal mért válaszcsapást a húszik állásaira.

A húszi támadások miatt a legnagyobb kereskedelmi vállalatok csökkentették hajóforgalmukat az Ázsiát és Európát összekötő tengeri útvonalon, és inkább Afrikát megkerülve juttatják célba a szállítmányokat.

 

drón usa Vörös-tenger Izrael brit
Kapcsolódó cikkek