Közélet

Szó szerint a földből ásták ki az oroszok az ukránok eltűnt szupertankját

Az Azovec tank közel tíz éve tűnt el, most azonban az orosz csapatok rátaláltak, és kiásták a rejtekhelyéről.

Az orosz hadsereg megtalálta és a föld alól ásta ki az ukrán Azov ezred hírhedt Azovec nevű páncélozott járművét. Az ukrán média szerint az Azovecet 2015-ben gyártották városi bevetésekre. Egy Azovec egység összértéke ötmillió dollár (nagyjából 1,8 milliárd forint) volt akkoriban. 

A final tests of recruits of Ukrainian volunteer battalion Azov
Oroszország előásta az ukránok hírhedt szupertankját / Fotó: NurPhoto via AFP

A páncélozott járművet az Azov kiképzőbázis területén, a kijevi ATEK üzem műhelyében szerelték össze. 2016-ban arról számoltak be, hogy az Azoveceket felkészítették a tesztelésre, de később leállították a projektet, mivel kiderült, hogy a szupertankra megfigyelőeszközként kaputelefonok kameráit szerelték fel. Ezért akkor a katonai ügyészség eljárást is indított. Nem sokkal ezek után

az egyetlen elkészült Azovecet ellopták a kijevi fejlesztőktől, és azt feltételezték, hogy az Azov ezred fegyveresei rejtették el a bázisukon.

„Csapataink vonulása közben a helyiek elmondták, hogy valamikor valamiféle felszerelést eltemettek a közelben” – idézte az orosz katonai szóvivőt a Ria Novosztyi. 

Az Amerikai Egyesült Államok még tavaly ősszel jelentette be, hogy Patriot légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának. Bár a szakértők egyetértettek abban, hogy a szuperfegyverként beharangozott eszköz nem fogja megnyerni a háborút Kijevnek, azonban úgy tűnik, hogy tényleg hatékony védelmi rendszerként funkcionál.

 

 

szupertank oroszország Azovec orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek