Az izraeli hadsereg (IDF) azt közölte, hogy az Iszlám Dzsihád egyik irányítóközpontját támadták, amelyet az iszlamista terrorszervezet a Deir el-Balah városban lévő al-Aksza kórházban alakított ki. Hálid ed-Dakrán, a kórház szóvivője azt mondta, a sebesültek között több újságíró van.
 

A Deir el-Balah városban lévő al-Aksza kórház / Fotó: AFP

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója vasárnap este azt közölte: 21 beteg halt meg a Gázai városban lévő as-Sifá kórházban azóta, hogy az IDF március 18-án ostrom alá vette az épületet. Az X közösségi oldalon közzétett bejelentésében Tedrosz kiemelte, hogy ebben a kórházban már csupán minden 15. emberre jut egy üveg ivóvíz, és a rossz higiéniai körülmények miatt gyorsan terjednek a fertőző betegségek. Figyelmeztetett arra is, hogy az élelemhiány miatt a cukorbetegek különösen veszélyben vannak.

Az IDF katonái hétfőre virradóan elhagyták a kórházat. A WHO úgy tudja, jelenleg 107 páciens tartózkodik az intézményben. A palesztin médiumok beszámolói szerint az IDF súlyos pusztítást okozott az épületegyüttesben, amely a legnagyobb az övezetben.

A Hamász ellenőrzése alatt álló polgári védelem azt közölte, hogy az izraeli hadsereg távozása után mintegy háromszáz holttestet találtak a kórházban és környékén.

Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök vasárnap este sikeresnek minősítette az as-Sifánál végrehajtott hadműveletet, „sebészien pontosnak” nevezve azt. Több mint kétszáz terroristát öltek meg a katonák, és több száz megadta magát – tette hozzá. A hadsereg szóvivői korábban arról számoltak be, hogy a Hamász fegyveresei nemcsak megbújtak az épületkomplexumban, hanem komoly infrastruktúrát alakítottak ki ott maguknak, és hevesen ellenálltak az izraeli katonák ostromának.

Húsvéthétfőn is folytatódtak a harcok a Gázai övezetben

Nem lankadtak a harcok az izraeli hadsereg és a gázai Hamász iszlamista terrorszervezet között, az összecsapások hétfőn is folytatódtak a Gázai övezet teljes hosszában.