Közélet

Vasfüggönyt épít Ukrajna

A fejlesztés az Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös szakaszt érinti, és már indén közel kétszázmilliárd forintnyi összeget különítettek el rá.

Ukrajna teljes védelmet épít ki az Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határai mentén – közölte Andrij Demcsenko, Ukrajna állami határőrségének szóvivője. Volodimir Zelenszkij elnök korábban már bejelentette, hogy országa mintegy 2000 kilométernyi szakaszon megerősíti a határvédelmet, miután az ukrán hatóságokat kritika érte a lassú előrehaladás miatt.

Ukrajna több ezer kilométeren erősíti meg határait / Fotó: AFP

Amikor a fehéroroszországi államhatárról beszélünk, semmi jel nem utal arra, hogy Oroszországnak vannak ott olyan erői, amelyek támadást indítanának ellenünk” – mondta Demcsenko, hozzátéve, hogy Fehéroroszország továbbra is támogatja az orosz csapatokat – írja a The Kyiv Independent.

Az ukrán kormány már 20 milliárd hrivnyát (185 milliárd forint) különített el a határ megerősítésére 2024-ben.

Demecsko ismertette, hogy az ukrán erők továbbra is északi irányban erősítik a védelmet, valamint az orosz határon. A szóvivő elmondta, hogy orosz szabotázscsoportok aktivitása továbbra is magas, különösen Szumi megyében. 

A hét végén az orosz sajtó szerint ukrán drónok támadták meg az orosz kézben lévő Zaporizzzsja atomerőművet, és megrongáltak egy az állomás étkezdéje mellett parkoló teherautót. „A mai napon egy kamikaze drónt rögzítettek, amint a Zaporizzsja Atomerőmű területén található étkezde területére csapódott be” – áll az üzenetben. Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője viszont kijelentette, hogy Ukrajnának semmi köze a zaporizzsjai atomerőműben vasárnap történt incidensekhez.

 

oroszország ukrajna határvédelem Fehéroroszország orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek