Közélet

Az oroszok szerint amerikai titkosszolgálatok terelnék helyes irányba a Fico-merénylet nyomozását

Az orosz titkosszolgálat burkoltan az Egyesült Államokat vádolja a Fico elleni merénylettel. Erre azonban nem szolgáltat bizonyítékot.

Igyekeznek bekapcsolódni a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet ügyében indított nyomozásba az amerikai kormányzati szervek, hogy kizárják a politikai terrorizmus és az esetleges külső nyom verzióját – közölte szerdán az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) sajtóirodája.

Fico
Az egyik orosz titkosszolgálat gyakorlatilag megvádolta az amerikaiakat a Fico elleni merénylettel / Fotó: Radovan Stoklasa

Az oroszt hírszerzés szerint 

figyelemre méltó, hogy az Egyesült Államok és európai szövetségesei kitartóan erőltetni próbálják a magányos elkövető verzióját, aki elégedetlen volt a demokrácia hanyatló szintjével Szlovákiában.

Az SZVR szerint az amerikai szervek nem azért szeretnének bekapcsolódni a nyomozásba, mert egy NATO-szövetségesüknél történt politikai merénylet, hanem azért, hogy azt helyes irányba tereljék. Az orosz szolgálat szerint a cél annak megakadályozása, hogy lábra kapjon az európai politikai terrorizmus, és még inkább az esetleges külső nyom témája.

A nyugat ingerült a geopolitikai változások miatt, ezért támadt Ficóra az oroszok szerint

Az oroszok szerint ugyanis növekszik az amerikai és az uniós vezetés ingerültsége a geopolitikai realitások változásának objektív folyamata, és a nemzeti irányultságú politikai erők pozícióinak megerősödése miatt.

Sőt az SZVR egyenes odáig megy, hogy burkoltan az amerikaiakat vádolja a szlovák miniszterelnök elleni merénylettel, noha arra bizonyítékot nem szolgáltat: „A Robert Fico (…) szlovák miniszterelnök elleni merényletkísérlet azt mutatja, hogy a globalista totalitárius-liberális elitek olyan körülmények között, amikor nem lehet civilizált módszerekkel megőrizni hegemóniájukat, nyílt politikai terrorhoz folyamodnak ellenfeleikkel szemben. Az ilyen leszámolások célja a másként gondolkodók megfélemlítése.”

Az orosz kémszervezet azt is állítja, hogy a globalizmus hívei a közösségi oldalakon számos kommentben helyeselik a Fico elleni merényletet, és más nemzeti irányultságú vezetők, például Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök likvidálására szólítanak fel.

 

Külső Hírszerző Szolgálat SZVR merénylet Robert Fico
Kapcsolódó cikkek