Közélet

Brutális lehet az idei hurrikánszezon

Sosem jósoltak még ennyire sok súlyos vihart. A hurrikánok az amerikai olajipart is hátrányosan érinthetik, aminek globális hatásai is lehetnek.

Akár hét nagy hurrikánt is hozhat az idei, Atlanti-óceánt érintő hurrikánszezon az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint, ami több, mint amit a hivatal 2005 májusában jósolt, amikor a Katrina és a Rita hurrikán is pusztított.

THE CANADIAN PRESS 2022-09-26, hurrikán
A 2022-es Fiona hurrikán Kanadát is elérte / Fotó: The Canadian Press / PA Images

A NOAA előrejelzése 4–7 nagy hurrikánnal számol a 8–13 hurrikánból, ami 17–25 olyan trópusi viharból keletkezhet, amely nevet is kap. Egy átlagos hurrikánszezon azonban csak 14 nevesített trópusi vihart és hét hurrikánt hoz, amiből a nagy jelzőt csak három nyeri el. Ez utóbbiak azok, amelyeknél a szél sebessége eléri a 180 kilométert óránként. 

A különösen sok heves vihart az óceánok rekordhőmérséklete hozhatja el.

A Reuters írása idézi a NOAA egyik meteorológusát, aki szerint ez a legdurvább előrejelzés, amit a hivatal valaha kiadott. Mivel a hurrikánok gyakran érintik a Mexikói-öböl térségét is, ahol az amerikai kőolajtermelés 15, a földgáztermelés 5 és az olajfinomítói kapacitás 50 százaléka található, a heves hurrikánszezon az olajpiacot is felforgathatja.

 

hurrikánszezon Katrina NOAA
Kapcsolódó cikkek