Közélet

Durván beszólt a NATO főtitkárának Salvini: ha Stoltenberg vagy Macron harcolni akar, menjen a frontra

Az olasz nép semmilyen mandátummal nem hatalmazta fel arra, hogy Oroszországba menjen lőni – fogalmazott az olasz helyettes miniszterelnök.

Jens Stoltenberg kérjen bocsánatot vagy mondjon le, ha Ukrajnába akarnak menni harcolni, menjen ő vagy Emmanuel Macron – mondta vasárnap Matteo Salvini olasz helyettes miniszterelnök, a Liga jobboldali párt főtitkára, elfogadhatatlannak nevezve az Oroszország elleni támadás felvetését.
 

Jens Stoltenberg és Emmanuel Macron egyre többször emlegetik, hogy NATO-katonákat kellene küldeni Ukrajnába / Fotó: AFP

A Liga vezetője szombat este reagált Jens Stoltenberg kijelentéseire, miszerint a NATO-országok enyhíthetnék azokat a korlátozásokat, amelyeket az általuk Ukrajnának szállított fegyverek orosz területen lévő célpontok elleni bevetésére szabtak.

Őrültség azt gondolni, hogy fiainkat meghalni küldjük Ukrajnába, vagy a mi fegyvereinket használni arra, hogy Oroszországban öljünk

– fogalmazott a római kormány politikusa. Hozzátette:

Ha harcolni akarnak menni Ukrajnában, menjen Stoltenberg, Emmanuel Macron és az összes bombázgató, aki háborút akar. (Stoltenberg) az én nevemben is beszél, mivel a NATO-t képviseli, kérjen bocsánatot vagy mondjon le. Az olasz nép semmilyen mandátummal nem hatalmazta fel arra, hogy Oroszországba menjen lőni.

Mint mondta, veszélyes az, aki újfajta fegyverekről nyilatkozik, melyekkel egy másik országot kell célba venni, és máshol kell embereket megölni. „Kezdettől fogva segítséget nyújtunk Ukrajnának katonai, gazdasági, humanitárius támogatással, befogadva a háború elől menekülő nőket és gyerekeket” – fejtette ki.
Az olasz védelmi miniszter, Guido Crosetto hangsúlyozta, hogy Stoltenberg egy szervezetet vezet, és bármilyen állásfoglaláshoz a NATO-tagállamok vezetőinek szavazata szükséges.

A Kreml szerint nagyon megnőtt annak a veszélye, hogy két atomhatalom összecsapjon

Fenyegetést kapott Párizs Moszkvától, Franciaország vezetője már februárban is arról beszélt, hogy mozgósítani kell Európában.

Stoltenberg véleménye legitim, de jelenleg hibának számít a drámai feszültség fokozása. Segítsünk Ukrajnának védekezni a harmadik világháború kirobbanása elkerülése érdekében, és hagyjunk nyitva lehetőséget a minél előbbi béke megteremtésére

– nyilatkozta Crosetto, a jobboldali kormánypárt Olasz Testvérek (FdI) politikusa.  
Antonio Tajani külügyminiszter azt mondta, hogy az Ukrajnába küldött olasz fegyvereket az országon belül kell felhasználni. „A NATO tagjai vagyunk, minden döntést testületileg kell meghozni” – hangsúlyozta Tajani, a kormánypárti Hajrá Olaszország (FI) vezetője.
Az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom elnöke, Giuseppe Conte volt olasz miniszterelnök azt mondta:

Álljatok le! Egyenesen a harmadik világháborúba vezettek minket!

A baloldali Demokrata Párt (PD) nevében az európai parlamenti jelölt Domenico Tarquinio, a L’Avvenire katolikus napilap volt főszerkesztője kijelentette: „Nem bízom olyan urakban, mint Stoltenberg, nem hiszek neki. és nem bízom benne jobban, mint Putyinban.”

 

Emmanuel Macron orosz-ukrán háború Salvini Stoltenberg
Kapcsolódó cikkek