Közélet

Három túsz holttestét hozta ki Gázából az izraeli hadsereg

A túszok feltehetően már október 7-én meghaltak. A három túsz holttestét a Sin Bet és az IDF közös akcióval szállította haza.

Az izraeli hadsereg (IDF) visszaszerezte további három, a Hamász október 7-i támadásában a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túsz holttestét – jelentette az IDF szóvivője pénteken. Misel Nisenbaum, Chanan Jablonka és Orion Hernandez földi maradványait a Sin Bet belbiztonsági szolgálat és az IDF közös akciójával szállították ki éjszaka az övezet északi részén fekvő Dzsabalíjából.

izraeli hadsereg, három túsz, Gáza
Fotó: X/ @IDF

A Gázai övezet szomszédságában fekvő Szderotban élő Nisenbaum a gázai hadosztály Reim melletti laktanyájába tartott kocsijával, hogy elhozza unokáját az ott lakó katonatiszt vejétől, amikor a Hamász terroristái megölték.

Mindhármukat a Hamász fogságában lévő, élő túsznak tekintették a legutóbbi napokig. 

Jelenleg Izraelben százhuszonöt gázai elraboltról van tudomása a hatóságoknak, akik közül harminckilencet bizonyosan halottnak tartanak.

A titkosszolgálati információk szerint mindhármukat meggyilkolták már október 7-én a Mefalszim kibuc melletti úton, majd holttestüket magukkal vitték és elrejtették az övezet egyik alagútjában. A francia–mexikói állampolgárságú, 30 éves Hernandez a múlt héten azonosított és Izraelbe szállított Sani Luk párja volt. A 49 éves Jablonkával együtt az övezet melletti Reimnél rendezett zenei fesztiválról ebbe a kereszteződésbe menekültek, ahol meggyilkolták őket.

Miután az izraeli hadsereg csütörtök hajnalban ismét légicsapást mért Gázavárosra, huszonhatan – köztük gyerekek is – meghaltak, 

jelentette be a gázai katasztrófavédelem szóvivője, Mahmúd Besszál. A bombázás célpontjai lakóépületek, egy mecset és egy iskola voltak a palesztin szóvivő szerint, így a halottak között legalább 15 kiskorú is van. Öt gyerek az iskolában vesztette életét.

 

izraeli háború Izrael túsz Hamász IDF
Kapcsolódó cikkek