Közélet

Visszaesett Zelenszkij népszerűsége a Vastábornok kirúgása után

A kijevi hatalmi játszmák megviselték az ukrán lakosságot. Egy felmérés szerint a megkérdezett ukránok kevesebb mint fele érzi úgy, hogy a dolgok jó irányba haladnak az országban. Ilyen alacsony ez a mutató több mint egy éve nem volt. Valerij Zeluzsnij leváltása ráadásul az elnökbe vetett bizalmat is kikezdte. Volodimir Zelenszkij támogatottsága 4 százalékponttal csökkent a Vastábornok menesztése után.

A legfrissebb felmérésben részt vevő ukránok 40 százaléka fejezte ki bizalmát a fegyveres erők új főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij iránt, a múlt héten leváltott elődje, Valerij Zaluzsnij ugyanakkor továbbra is jóval nagyobb bizalmat élvez, 94 százaléknyit.

Celebrating The 32nd Anniversary Of Ukraine's Independence In Kyiv
Visszaesett Zelenszkij népszerűsége a Vastábornok kirúgása után.
Fotó: AFP / GettyImages

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) február 5–10. között végezte felmérését, amelynek eredményét csütörtökön hozta nyilvánosságra.

A felmérés arról is tanúskodik, hogy Zaluzsnij leváltása hatással volt Volodimir Zelenszkij elnök népszerűségére is: 

az államfő iránti bizalom 60 százalékra csökkent, négy százalékponttal kevesebbre a döntés előttihez képest. 

A KMISZ emlékeztetett arra, hogy a Zelenszkij iránti bizalom 2022 februárjában, nem sokkal az Oroszország indította háború kezdete előtt 37 százalékos volt, majd az orosz támadás után rohamosan emelkedett, 2022 májusára elérve a 90 százalékot.

Borzasztó mészárlás lett ukrán katonák ezrei sorsa az új parancsnok alatt, hírzárlatot rendeltek

Teljes hírzárlatot rendelt el az ukrán hadsereg főparancsnoka, miután Selidovo mellett több ezer ukrán katona halt meg egy orosz rajtaütésben.

Több mint egy éve most először gondolja 50 százaléknál kevesebb ukrán azt, hogy a dolgok jó irányba haladnak az országban. A friss felmérés eredményei szerint decembertől februárig 54 százalékról 44 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint kedvezően alakul a helyzet Ukrajnában.

 

Valerij Zaluzsnij Vastábornok Zelenszkij népszerűség kirúgás
Kapcsolódó cikkek