Közélet

Az orosz-ukrán háború 823. napja – Egyre több áldozatot találnak a lebombázott barkácsáruház romjai alatt, tovább támadnak az oroszok

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „az orosz őrület újabb megnyilvánulásának” nevezte a barkácsáruház ellen intézett támadást.

Tizenegyre nőtt a kelet-ukrajnai Harkiv város barkácsáruházát érő orosz légitámadás halálos áldozatainak száma a megye kormányzója, Oleh Szinyehubov vasárnapi bejelentése szerint.
 

At least 4 killed, 38 injured in Russia's strike on Kharkiv
A lángok tízezer négyzetméteren pusztítottak / Fotó: Anadolu via AFP

Helyi hivatalos források azt közölték, hogy akár 200-an is tartózkodhattak az áruházban a szombati támadás idején.
A tűzoltóság szerint a lángok tízezer négyzetméteren pusztítottak, ám a tüzet azóta sikerült megfékezni.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „az orosz őrület újabb megnyilvánulásának” nevezte a barkácsáruház ellen intézett támadást.

Reagált Putyin szavaira Zelenszkij: legitim vezetőnek tartja magát, és nem fontolgat tűzszünetet

Volodimir Zelenszkij szerint Ukrajna számára egy tűzszünet veszélyes lenne, ezért nem is gondolkodik ebben a megoldásban.


Nem engednek a szorításból az oroszok

Vasárnap az ukrán hadsereg azt közölte, hogy az orosz erők ismét drónokkal és rakétákkal támadták Ukrajna több térségét az éjszaka folyamán.

A légierő rakétatámadásokat jelentett az ország nyugati részéből, Hmelnyickij megyéből – ahol egy légibázis is található – robbanásokat jelentettek. Szerhij Borzov, Vinnicja megye kormányzója azt mondta, a térségben találat ért egy lakóépületet és hárman megsebesültek.

Támadásokról számoltak be a Lengyelországgal határos, észak-ukrajnai Lviv megye hatóságai is, a Szuszpilne ukrán közszolgálati televízió pedig robbanásról adott hírt Kijev közeléből is.


 

20:17

Orbán Viktor: minden európai háború egyúttal európai polgárháború is, ahol egymást irtjuk – videó

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Bohár Dániel vendége volt a Patriótán. A Riporter műsorvezetője a kormányfőt a Fico-elleni merényletről, a háborúról, az atomboba bevetésének lehetőségéről, az európai gazdaságról, a sorkatonaságról, illetve az új világrendről is kérdezte. Az adásban az orosz-ukrán háború kapcsán szóba kerül a „győzelemhez” vezető európai stratégia és az Európai Unió jövője is.

17:27

Hadijelentés: újabb ukrán település esett el

Elfoglalta az orosz hadsereg a harkivi régióban lévő Beresztove települést, miközben az elmúlt nap folyamán a hatból öt frontszakaszon előrenyomult, és három ukrán ellenrohamot vert vissza - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A tárca szombaton a donyecki régióban lévő Arhangelszke bevételéről tett bejelentést.

16:46

Az orosz külügyminiszter tanácstalannak látja a Nyugatot

A Nyugaton érzett kilátástalanságra utalnak azok az amerikai hivatalos bejelentések, amelyek szerint Kijevnek engedélyezni kell orosz területen lévő célpontok támadását – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1 televízió Moszkva Kreml Putyin című vasárnapi műsorában.

15:44

Nem félnek a németek a háborútól és nem bíznak a hadseregben

A német politikusok és katonai parancsnokok európai és amerikai kollégáikhoz hasonlóan egyfolytában az orosz fenyegetéssel riogatnak, de a közvélemény a jelek szerint nem vevő a háborús retorikára, és ez több felmérés eredményéből is egyértelműen kiderül.

10:47

Bidennek és Hszinek könyörög Zelenszkij, miután egyik sem megy Svájcba, az oroszok nélküli béketárgyalásra

Volodimir Zelenszkij egy több mint hatperces harkovi videóval könyörög immár Bidennek és Hszinek, hogy tegyenek meg mindent a béke elérése érdekében, miután mindkét nagyhatalom vezetője jelezte, hogy nem vesz rész az oroszok nélkül megszervezett, furcsa svájci béketárgyaláson.

10:29

Durván beszólt a NATO főtitkárának Salvini: ha Stoltenberg vagy Macron harcolni akar, menjen a frontra

Jens Stoltenberg kérjen bocsánatot, vagy mondjon le, ha Ukrajnába akarnak menni harcolni, menjen ő vagy Emmanuel Macron – mondta vasárnap Matteo Salvini olasz helyettes miniszterelnök, a Liga jobboldali párt főtitkára, elfogadhatatlannak nevezve az Oroszország elleni támadás felvetését.

légitámadás orosz-ukrán háború barkácsáruház Harkiv
Kapcsolódó cikkek