Közélet

Egyhuzamban három uniós ország is elismeri a palesztin államot

A tagállamok szerint csak így érhető el a tartós béke. A spanyol, a norvég és az ír kormány képviselői abban bíznak, hogy ezzel elég nyomást helyeznek Izraelre, hogy az biztosítsa egy független Palesztina létrejöttét.

Norvégia és Írország után május 28-án a spanyol kormány is önálló államként fogja elismerni Palesztinát – jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök Madridban, a parlament szerdai ülésén.

Palestine: Hamas celebrates the 28th anniversary of its foundation in Gaza palesztin
Írország, Norvégia és Spanyolország is elismerné a palesztin államot / Fotó: citizenside.com

Három európai tagállam – Spanyolország, Írország és Norvégia – bejelentette, hogy hét hónappal a gázai háború kitörése után hivatalosan is elismerik a palesztin államot. A rendkívül szimbolikus lépést szerda reggel egyeztette a három nemzet, ezzel hónapokig tartó tárgyalásokat zárva le az ügyről.

Azok az országok, amelyek hisznek a szabályokon alapuló nemzetközi rendben, kötelesek Ukrajnában és Palesztinában kettős mérce nélkül fellépni, és mindent tőlük telhetőt megtenni, humanitárius segítségnyújtással, a kitelepítettek ellátásával és minden politikai eszköz felhasználásával, hogy kimondják: nem engedjük, hogy a kétállami megoldást erőszakkal lerombolják

– fogalmazott Sánchez, nyíltan bírálva az izraeli miniszterelnököt, aki szerinte „továbbra is bombázza Gázát”, és „nincs béketerve Palesztina számára”.

Bár a három uniós ország közös bejelentésük során kijelentették, hogy a Hamász elleni küzdelmet az október 7. terrortámadás után „jogos lépésnek” tartják, ám szerintük Netanjahu olyan mértékű haragot generál, hogy a kétállami megoldás életképtelenné válásának veszélye fenyeget, az offenzíva pedig csak növeli a gyűlöletet, rontva Izrael és az egész térség biztonsági kilátásait.

Palesztina elismeréséről vitáznak Luxemburgban

Egy független palesztin állam elismeréséről szóló vitára kerülhet sor a luxembourgi parlamentben.

A spanyol elnök véleménye szerint az egyetlen megoldás a közel-keleti konfliktusra két állam, az izraeli és a palesztin létezése, hogy azonos státusszal, legitim módon ülhessenek le tárgyalni egymással. Ebben a norvég és ír tisztviselők is egyetértettek.

Közleményükben kiemelték, hogy ez a lépés nem Izrael népe vagy a zsidók ellen, és legkevésbé a Hamász támogatásáról szól, hanem a palesztinok védelméről.

A spanyol miniszterelnök abban bízik, hogy más országok is követni fogják ezt a döntést, mert minél többen teszik meg, szerinte annál nagyobb erővel lehet kikényszeríteni a tűzszünetet és elérni a Hamász által fogvatartott izraeli túszok szabadon engedését.

Az elismerés nem a vég, csak a kezdet, és mi továbbra is nyomást fogunk gyakorolni a nemzetközi közösségre

– tette hozzá. Sánchez parlamenti felszólalásában beszámolt arról is, hogy Spanyolország a következő hetekben mintegy harminc, daganatos betegségben és súlyos traumáktól szenvedő gyereket fogad, hogy biztonságos ellátásban részesülhessenek.

A kormányfő a bejelentést megelőzően tájékoztatta a kormány döntéséről VI. Fülöp spanyol királyt, António Guterres ENSZ-főtitkárt, valamint az vezetőit.

Államnak tekinthető-e Palesztina?

A kérdés évtizedek óta megosztja a szakértőket, egyelőre nincs rá válasz.

 

 

 

Spanyolország Izrael Palesztina Norvégia írország
Kapcsolódó cikkek