Közélet

Német miniszter adta át az ukrán protézisgyárat százezer amputáció után

Az üzem részét alkotja egy ortopédiai központnak, ahol szakembereket is kiképeznek, illetve rehabilitációs centrum is működik. Ukrán becslések szerint háborús sebesülések következtében eddig mintegy százezer amputációra került sor.

Ukrajna legnagyobb, hadirokkantaknak protéziseket gyártó üzemét avatta fel pénteken Lvivben Svenja Schulze német fejlesztési miniszter. Németország 1,8 millió euróval (700 millió forint) járult hozzá az építés költségeihez ezen felül pedig 600 ezer eurót (232 millió forint) biztosított a szükséges berendezések beszerzéséhez. 

Federal Minister Schulze’s trip to Ukraine
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az üzem részét alkotja egy ortopédiai központnak, ahol szakembereket is kiképeznek, illetve rehabilitációs centrum is működik. Utóbbi felújítására további 2,2 millió euró (853 millió forint) gyűlt össze. Schulze szerint túl sokan vesztették el életüket, illetve lábukat, vagy karjukat aknák, gránátok, vagy beomló épületek miatt.

A lvivi üzemben évente mintegy 1200 ortopédiai segédeszközt tudnak majd legyártani, ami megháromszorozza az eddigi kapacitást Ukrajnában a német fejlesztési minisztérium szerint. Szintén éves szinten hatvan szakember kiképzését tervezik, míg a rehabilitációs részlegen művégtaggal ellátott páciensek gondozását végzik.

Ukrán becslések szerint háborús sebesülések következtében eddig mintegy százezer amputációra került sor.

Schulze látogatása a június 11-12-i nagyszabású újjáépítési konferencia előkészítésére szolgál. A berlini rendezvényre mintegy 1500 résztvevőt várnak, köztük állam- és kormányfőket. A konferencián egyebek között arról lesz szó, miként tudják majd támogatni a kis- és középvállalkozásokat, illetve szakmunkásokat találni a helyreállítási munkálatokhoz.

Totális háború: a lengyel védelmi miniszter már felkészült az evakuálásra

Nagy port kavart Wladyslaw Kosiniak-Kamysz rádiós interjúja, amelyben a lengyel védelmi miniszter többek között arról beszélt, hogy egy hátizsákkal készül arra az esetre, ha Lengyelországot megtámadnák és a lakosságot evakuálni kellene. Vezető katonai és biztonságpolitikai szakértők ugyanakkor úgy vélik, nem légből kapott ötlet a totális háború, mert szerintük Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna legyőzése után azonnal továbbküldi csapatait Európa nyugatibb részébe, megtámadva a NATO-t.

 

ukrajna Németország protézis
Kapcsolódó cikkek