BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 259. napja – Az izraeli hadsereg több jelentős hibát követett el az október 7-ei támadás során

Összefoglaló:

Az izraeli hadsereg július 7-én fogja közölni hivatalos jelentését a Hamász október 7-i támadásáról és arról, hogyan reagált a katonaság a terrorszervezet hirtelen csapásaira. A jelentés szerint a vizsgálat számos baráti tüzet, az IDF katonáinak habozását, valamint magas rangú parancsnokok hibás döntéseit tárja fel, akik egyes csapatokat visszatartottak, amikor azoknak az első vonalban kellett volna lenniük, valamint a túszhelyzetet sem tudták kezelni.

izraeli hadsereg
Az izraeli hadsereg több súlyos hibát követett el az október 7-i támadás során / Fotó: AFP

A vizsgálat egyik következménye lehet Barak Hiram dandártábornok előléptetésének elhalasztása, akit a gázai hadosztály parancsnokának akarnak kinevezni. A tábornok az egyik legvitatottabb izraeli parancsnok: 

Hiram állítólag parancsba adta több lakóegység megtámadását, ahol a Hamász túszokat tartott fogva, ezzel veszélybe sodorva a túszok életét.

A túszok családjai tiltakoznának, ha őt kineveznék a gázai hadosztály parancsnokává, míg sok katonai személy ellenezné, ha nem kapná meg a posztot, a sikereire való tekintettel. Június 5-én az IDF bejelentette, hogy júliusban és augusztusban fokozatosan teszi közzé a vizsgálati eredményeket. Az eredményeket kulcsfontosságú tisztek mutatják be az IDF vezérkari főnökének, Herzi Halevi altábornagynak július elején, és késő nyáron válnak nyilvánossá – írja a The Jerusalem Post.

Az október 7-i eseményekre koncentráló vizsgálat, beleértve a konkrét figyelmeztetéseket és a meghozott vagy elmaradt műveleti lépéseket, valószínűleg augusztus elején kerül nyilvánosságra. 

A katonai vizsgálat ellenére a legtöbb védelmi tisztviselő állami vizsgálatot követel a kormány döntéseinek és cselekedeteinek kivizsgálására. 

Benjámín Netanjáhú miniszterelnök ellenzi az állami vizsgálatot, attól tartva, hogy politikai következményei lesznek koalíciójára nézve. 

A Hamász elleni harc mára már csak az egyik a sok közül: Izrael küzd a Hezbollah, a húszi lázadók és most már Irán ellen is. Ori Gordin vezérőrnagy és a műveleti igazgatóság vezetője, Oded Basiuk vezérőrnagy a héten jóváhagyta a libanoni harci terveket – közölte a hadsereg. Az IDF közleménye szerint a tábornokok ülést tartottak, amelyen jóváhagyták a libanoni offenzíva hadműveleti terveit.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.