BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
EU Leaders Summit meeting in Brussels brüsszel

Brüsszeli civakodás - Von der Leyen búcsút mondhat az elnökségnek

A tagállamok vezetői nem tudnak megegyezni a német politikus kinevezésén. Von der Leyen keményen kampányolt és szövetkezett a pozíció megtartásáért, ám az EP-választások a feje tetejére állították Brüsszelt.

Az uniós állam- és kormányfők hétfő este nem támogatták Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének a második kinevezését, miután saját pártja összeveszett a szövetségeseivel és az megerősödött jobboldallal is. A brüsszeli vezetés megválasztása tovább csúszik, miközben a tagállamok és az Európai Parlament is megpróbál hozzászokni az új erőviszonyokhoz.

EU Leaders Summit meeting in Brussels brüsszel
Von der Leyen jövője Brüsszel élén egyre gyengébb lábakon áll / Fotó: Dursun Aydemir/AFP

Az uniós választásokat követően – amelyen az Európai Néppárt (EPP) ismét a legtöbb szavazatot szerezte – szinte biztosnak tűnt, hogy von der Leyen megtarthatja az elnöki széket, Brüsszelben pedig a legtöbb vezető pozíciónak megtalálták az örökösét:

  • a szocialista António Costa volt portugál miniszterelnök az Európai Tanács élére ült volna;
  • a máltai Roberta Mersola megtarthatta volna az EP elnöki pozícióját, az EPP színeiben;
  • Kaja Kallas volt észt miniszterelnök pedig az EU új külpolitikai vezetője lett volna.

A Politico értesülése szerint a 27 tagállam vezetőinek találkozója azonban nem ment olyan simán, mint amire az uniós választások győztesei számítottak: a jobboldal előretörése ugyanis megváltoztatta az erőviszonyokat, a képviselőinek akadályozása pedig patthelyzethez vezetett.

Ma még nem tudtunk döntést hozni. A bizottság elnöki posztjára megállapodtunk három névben, ám a megegyezés legkorábban a vezetők június 27–28-i találkozóján fog megszületni

– közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn késő este, a vezetők vacsorája után újságíróknak.

A németek Von der Leyen nélkül is uralnák Brüsszelt

Hiába kampányol keményen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének kevés az esélye az újraválasztásra. Honfitársa, Olaf Scholz azonban nem hagyná szó nélkül, hogy Németország elveszítse a brüsszeli trónt, ezért több jelöltet is indítana a hatalom megtartására.

Bár a tárgyalások általában hetekig tartanak, a jelenlegi geopolitikai és gazdasági bizonytalanságokra tekintettel az uniós diplomaták már korábban jelezték, hogy minél előbb le akarják tudni az új vezetők kinevezését. A gyors megegyezés reménye azonban már az első nap szertefoszlott, mivel az EPP nagyobb hatalmat akart megszerezni magának Brüsszelben. Von der Leyen és Metsola kinevezése mellett például megszegték volna a szocialistáknak tett ígéretüket, és az Európai Tanács elnökségét is be akarták zsebelni.

A Szocialisták és Demokraták (S&D), akik Costa kinevezésében bíztak, nem fogadták örömmel a tervet, a tárgyalások pedig szinte azonnal megakadtak, és elkezdődött a pártok közti civakodás.

Kiszorítanák a brüsszeli jobboldalt

A megegyezés kudarcának másik oka, hogy a választásokon hatalmas teret nyerő jobboldal szinte ki lett zárva a tárgyalásból.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök elégedetlen volt a hétfői találkozó kimenetelével, mivel szerinte a centrista és baloldali vezetők összefogtak, hogy minden javaslatukat kidobhassák. Mint elmondta, az informális tárgyalásokon „a választások eredményét figyelembe véve” kellene döntést hozni az uniós vezetés kialakításáról, nem pedig a „múlttal vegyített fantáziákra alapozni” a kinevezéseket.

Az uniós vezetők június 27–28-án újra összeülnek Brüsszelben, remélve, hogy a július közepére tervezett, a bizottság következő elnökéről szóló európai parlamenti szavazás előtt sikerül megállapodásra jutni a blokk vezetőiről.

Gyorsan dűlőre vinnék Von der Leyen ügyét Európa vezetői

Már hétfőn megszülethet az elvi egyezség arról, hogy kiket támogatnak a legfőbb uniós vezetői pozíciókba az Európai Unió vezetői.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.