Közélet

Jönnek a választások, az EP-elnök elismerte: dönthettek volna jobban, amikor nem feleltek meg a nép elvárásainak

Az Európai Unió számos lépést tett a digitális tér szabályozására, de fennáll a veszélye, hogy a dezinformáció és a propaganda válasz nélkül marad – állította Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke.

A dezinformáció legjobb ellenszerei az eredmények – mondta az Európai Tanács számára elmondott beszédében Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke csütörtökön.

European Parliament President Roberta Metsola delivers a press conference during the European Council summit at the EU headquarters in Brussels on March 21, 2024. (Photo by Sameer Al-Doumy / AFP)
Fotó: AFP

 

EP-választások

A politikus felidézte, hogy már csak 77 nap van hátra az EP-választások kezdetéig, melyen mindenkinek azon kell dolgoznia, hogy minél több szavazót szólítson az urnákhoz. Véleménye szerint, bár Európa képes eredményeket elérni, ezt az üzenetet minden tagállamba el kell juttatni, különös tekintettel arra, hogy más szereplők milyen messze hajlandók elmenni azért, hogy megzavarják a demokratikus folyamatot.

Metsola szerint számos tagállamban igyekeznek dezinformációt és propagandát terjeszteni az európai projekt ellenségei, amire készen kell állnia az uniónak. Erre számos eszköz is a rendelkezésre áll a digitális piacokat, szolgáltatásokat szabályozó törvénytől a mesterséges intelligenciával kapcsolatos szabályozásig. Véleménye szerint nem engedhető meg, hogy a destruktív narratíva, a propaganda és a dezinformáció ellenkezés nélkül terjedjen. Ez a választás ugyanis szerinte ezen rendszerek próbája is lesz.

Ezért az EP-elnök arra kérte a tagállami vezetőket, hogy álljanak ellen a kísértésnek, és a kampány során ne vádolják minden rosszért Brüsszelt, hanem ismerjék el az eredményeket is. Mint mondta, őszintének kell lenni a sikerek kapcsán, de nem szabad elhallgatni azt sem, ahol dönthettek volna jobban, ahol nem feleltek meg a nép elvárásainak.

Helyet kell biztosítani az iparnak, a mezőgazdaságnak és a fiataloknak, a népnek bíznia kell a folyamatban, és rendelkezniük kell az eszközökkel, ami a változáshoz szükséges. Bár az EU nem tökéletes, mégis ez a legjobb garancia a népek számára. Ezért ahol kell, ott meg kell javítani, de tovább kell építeni, és nem hagyni, hogy a könnyű cinizmus romboljon.

Az orosz–ukrán háború

Az orosz–ukrán háborúról szólva Metsola kifejtette, hogy mindenben segítenünk kell Ukrajnát, hogy meg tudja magát védeni. Bár már eddig is sokat tettünk, nem remeghet meg a támogatás. Azonban szükség van egy új európai biztonsági keretrendszerre is, ha meg akarjuk védeni a biztonságunkat. Erre már csak azért is szükség van szerinte, mert az új világban egyedül senki sem boldogul.

Az EU bővítése

Az EP-elnök szólt az unió bővítéséről is, mely  továbbra is prioritás Ukrajna, Moldova, Georgia és Bosznia-Hercegovina számára. Bár ezen országok mind  a saját útjukat járják, eredményeiket – különösen Ukrajna esetében – el kell ismerni. Az elmúlt 12 hónapban azonban Moldova és Bosznia-Hercegovina is figyelemre méltó haladást ért el, ezért itt az ideje megnyitni velük a csatlakozási tárgyalásokat.

Azonban Metsola szerint a kibővített EU-nak változnia kell, amire az EP számos javaslatot dolgozott ki, noha ez nem haladt előre az elmúlt 12 évben. A bővítés azonban a közösség versenyképességét és a közös piac működését is javítja, és ennek a következő ciklusban is elsőrendű fontosságot kell tulajdonítani. Ugyanis az erős gazdaság hoz jólétet, biztonságot és stabilitást.

Közel-Kelet

Egy erős Európának a változó világban is fontos szerepe van, így a Közel-Keleten is, ahol Metsola tűzszünetet sürgetett, hogy leküzdhető legyen a Gázát sújtó humanitárius válság. Ennek azonban együtt kell járnia azzal, hogy a túszokat szabadon engedik, és a Hamász nem tevékenykedhet többé büntetlenül. Ez lehetőséget teremthet ártatlan életek megmentésére, és utat nyithat a kétállami megoldás felé, ami valódi perspektívát nyújt a palesztinok és biztonságot Izrael számára.

A Vörös-tengeren kialakult helyzet kapcsán pedig az EP-elnök üdvözölte az unió Aspides misszióját, amely segít a stratégiai jelentőségű útvonal védelmében, ám szerinte az EU-nak szerepet kéne játszania a különösen érintett földközi-tengeri térségben bajba jutott vállalkozások megsegítésében is.

 

dezinformáció Metsola Európa háború
Kapcsolódó cikkek