BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

NATO: versengés a főtitkári posztért – Szlovákia támogatja Rutte jelöltségét

Szlovákia légterének védelme már huzamosabb ideje nincs megoldva, ezért ha Mark Rutte segít ebben a kérdésben, északi szomszédunk támogatja NATO-főtitkári jelöltségét.

Szlovákia Mark Rutte távozó holland kormányfő jelöltségét fogja támogatni a NATO főtitkári posztjára – közölte Peter Pellegrini szlovák államfő, akit a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézett.

BRUXELLES -EU INFORMAL LEADERS MEETING 17 June 2024
Mark Rutte
Szlovákia
Mark Rutte / Fotó: Hans Lucas via AFP

A szlovák elnök az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozóját követően beszélt erről Brüsszelben szlovák újságíróknak.

A NATO főtitkári posztjára eddig két jelölt ismert, a holland kormányfő mellett Klaus Iohannis román államfő. A két jelölttel folytatott megbeszélés, illetve a Robert Fico kormányfővel történt egyeztetés után Szlovákia a NATO főtitkári posztjára a holland kormányfő, Mark Rutte támogatását tartja elképzelhetőnek – jelentette ki Peter Pellegrini.

Hozzátette: 

Mark Rutte támogatásának szándékához Pozsony részéről egy kérés is kapcsolódik, az, hogy Rutte az észak-atlanti szövetség leendő vezetőjeként biztosítsa Szlovákia légterének védelmét.

Emlékeztetett, hogy az ország légterének védelme már huzamosabb ideje nincs megoldva, mióta Hollandia és Olaszország visszahívták az ideiglenesen Szlovákia védelmére rendelkezésre bocsátott légvédelmi rendszereiket. Kijelentette: Mark Rutte hajlandónak mutatkozott arra, hogy a kérdéssel a jövőben foglalkozzon. Hollandia és Olaszország NATO-szövetségesei segítségként azt követően bocsátották Szlovákia rendelkezésére légvédelmi rendszereiket, hogy az előző pozsonyi kormányzat Ukrajnának ajándékozta Sz-300-as légvédelmi rendszereit, illetve egy Kub légvédelmi rendszert.

A szlovák légvédelmi rendszerek elajándékozását annak idején számos bírálat érte, hasonlóképpen, mint Eduard Heger ügyvezető kormányának azon lépését, hogy Ukrajnának ajándékozta Szlovákia teljes vadászrepülőgép-állományát – 13 MiG-29-est. Ez utóbbi ügyben Robert Kalinák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes a múlt héten bejelentette, hogy feljelentést tesznek az előző kormány döntése miatt.

Ahogy azt a Világgazdaság is megírta, az Ukrajnát támogató NATO-misszióról egyeztetett a holland kormányfő Orbán Viktorral. A szinte biztos befutó Mark Rutte írásba is adná a támogatásért cserébe, hogy Magyarországnak nem kell részt vennie az Ukrajnát támogató NATO-tevékenységekben, beleértve az ukrán csapatok kiképzését és Kijev hosszú távú finanszírozását.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.