BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pistorius a sorkatonaságot a 18 éves férfiakra alapozná28 April 2024, Lower Saxony, Gräpel: Bundeswehr soldiers line up to search a field. Six-year-old Arian from Elm, a district of Bremervörde, is still missing. The search for him continues. Photo: Bodo Marks/dpa (Photo by Bodo Marks / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Diszkriminatív sorkatonaságot vezethet be Németország

Németország védelmi minisztere bejelentette tervét az új toborzási folyamat kiépítésére. Boris Pistorius friss javaslata szerint a sorkatonaságra csak néhány ezer embert hívnának be, azonban az ország megvédéséhez sokkal több kellene.

Boris Pistorius védelmi miniszter bemutatta tervét a sorkatonaság újbóli bevezetésére Németországban. A szerdán nyilvánosságra hozott javaslat a Bundestag és a kormánykoalíció asztalán van. Ha elfogadják, akkor Németország lehet a tizedik uniós tagállam, amely bevezeti a gyakorlatot.

Pistorius a sorkatonaságot a 18 éves férfiakra alapozná
28 April 2024, Lower Saxony, Gräpel: Bundeswehr soldiers line up to search a field. Six-year-old Arian from Elm, a district of Bremervörde, is still missing. The search for him continues. Photo: Bodo Marks/dpa (Photo by Bodo Marks / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Pistorius a sorkatonaságot a 18 éves férfiakra alapozná / Fotó:  AFP

A miniszter elsődleges célja a német toborzási folyamat felállítása: újoncok felvétele, kiképzése és elhelyezése. A terv költsége mintegy 1,4 milliárd euró.

Boris Pistorius a sorkatonaságot a 18 éves férfiakra alapozná

A kormány hónapok óta gondolkozni azon, hogyan vezesse vissza a sorkatonaságot. A védelmi minisztérium végül a skandináv típusú, szelektív sorozási rendszert választotta. Az elképzelés szerint

minden 18 éves férfinak, azaz mintegy 400 ezer embernek, ki kell töltenie egy kérdőívet. A kitöltők közül 40 ezer főt küldenének orvosi vizsgálatra, 10 ezret pedig később alapkiképzésre.

A miniszter jövőre legalább 5 ezer újoncot szeretne látni a hadseregben. Ez azonban nem korrelál Pistorius korábbi megnyilvánulásaival. A védelmi miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy a Bundeswehr létszámát 203 ezer főre növelné 2031-ig, a keleti szárny megfelelő védelméhez pedig további 260 ezer tartalékost venne állományba. A Politicónak egy magas rangú katonatiszt pedig azt nyilatkozta, hogy

az ország határainak megvédéséhez 272 ezer katona kell, Pistorius javaslata pedig ennek csak a töredékét biztosítaná.

A miniszter egy hete arról beszélt, hogy a hadseregnek öt éven belül fel kell készülnie egy esetleges háborúra.

A gyorsaság diszkriminatív hadkötelezettséget szülhet

Azért, hogy Németország a sorkatonaságot minél hamarabb újból bevezethesse, Pistorius csak a férfiakat tenné hadkötelezetté. Mivel a nőknek választható lesz a kérdőív kitöltése, nincs szükség alkotmánymódosításra, amihez hosszas tárgyalások és rengeteg politikai alku vezethet. A terv azonban számos aggályt felvet.

11 January 2021, Brandenburg, Schönefeld: A woman wears a uniform of the German Armed Forces. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB (Photo by PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Kevés a nő a német hadseregben, arányuk pedig csökkenni fog, ha Pistorius terve megvalósul / Fotó: AFP

A német hadseregben korábban női kvótát vezettek be, ami azt jelenti, hogy az állomány legalább 20 százalékát nőknek kell alkotniuk. A jelenlegi mérték azonban csak 13 százalék, ami 24 ezer katonanőt és csak két olyan harcoló egységet jelent, amelyet nő vezet. Márpedig a nők nem feltétlen jelentkeznek nagyobb számban önkéntes alapon a hadseregbe, ráadásul egy olyanba, amely ellenséges a női tagjaival. Tavaly 385 szexuális zaklatást jelentettek a Bundeswehr berkeiben.

Miért kell toborzási folyamatot létesíteni Németországban?

Németországban 2011-ben megszűnt a sorkatonaság, azzal együtt pedig a hadsereg létszáma rohamos csökkenésnek indult. 

  • A hidegháború után a tartalékosokkal együtt a Bundeswehr létszáma 500 ezer katona volt. 
  • A jelenlegi létszám 180 ezer fő. 
  • A szükséges védelemhez ennél a hadsereg vezetése szerint jóval nagyobb állományra lenne szükség. 

Eva Högl szociáldemokrata képviselő és a fegyveres erők parlamenti koordinátora szerint a katonai infrastruktúra korszerűsítése 50 milliárd euróba kerülhet. Ez kiteszi annak a 100 milliárd eurós alapnak a felét, amelyet a kormány új katonai felszerelések vásárlására csoportosított.

Christian Lindner szabad demokrata pénzügyminiszter szerint Pistorius javaslata a helyes irányba mutat.

Ebből sorozás lesz: szombathelynyi katona hiányzik a német hadseregből

A német kormány nem hagy kiutat: három nappal az európai parlamenti és helyi választások előtt kiszivárogtatták, hogy körülbelül annyi ember hiányzik a hadseregből, mint Szombathely város teljes lakossága. A NATO elvárásairól beszélnek, egyre nagyobb az esélye, hogy a választások után bevezetik a kötelező sorozást.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.