BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 255. napja – Netanjahu nekiment az izraeli hadseregnek: elítéli a taktikai tűzszünetet

null
Összefoglaló:

Az izraeli hadsereg (IDF) taktikai tűzszünetet hirdetett a Gázába vezető egyik főút mentén, hogy a segélyszállítmányok könnyebben eljussanak a palesztin menekültekhez. Ez azt jelenti, hogy naponta egy meghatározott időben az IDF fegyvernyugvást hirdet, ameddig a humanitárius segélyek áthaladnak a főúton. Az izraeli miniszterelnök azt követeli, hogy a katonák folytassák a harcot.

tűzszünet
Izrael
Benjámin Netanjahu
Gáza
Rafah
Netanjahut nem érdeklik a humanitárius segélyek, tűzszünet helyett bombázást akar / Fotó: AFP

Az ígéret szerint az IDF mindennap helyi idő szerint 5 és 16 óra között nem hajt végre támadást a Kerem Salom határátkelőtől a rafahi Salah al-Din útig. 

Benjámin Netanjahu elítélte a hadsereg által hirdetett taktikai tűzszünetet. A harc folytatására szólított fel, tekintet nélkül a segélyszállítmányokra.

Amikor a miniszterelnök hallott a humanitárius segélyeket biztosító tűzszünetről, azonnal behívatta a honvédelmi minisztert. Közölte vele, hogy elfogadhatatlannak tartja a döntést

– erről egy izraeli tisztségviselő szivárogtatott ki információt. Netanjahu mellé állt a nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben-Gvir , aki szerint „el kell távolítani azt a bolondot, aki a tűzszünetet kitalálta”.

Több izraeli katonával végzett a Hamász

A terrorszervezet harcosai megtámadtak egy izraeli páncélozott járművet, és megöltek, illetve megsebesítettek több izraeli katonát Tel esz-Szultán térségében, Rafahtól nyugatra.

Az IDF azt is közölte, hogy 

a taktikai tűzszünet mellett a rafahi hadművelet folytatódik.

Netanjahunak a humanitárius segélyek biztosítására tett reakciója rávilágít az izraeli vezetésben levő nézetkülönbségekre. 

A nemzetközi közösség egyre jobban bírálja Tel-Avivot a segélyek akadályozása miatt, mivel példátlan mértékű humanitárius válság van kialakulóban Gázában.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.