BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Patrióták Európáért: újabb tagokkal bővül Orbán Viktorék EP-frakciója

A magyar–osztrák–cseh alapítású pártcsaládé a harmadik legnagyobb EP-frakció. A Patrióták Európáért most két új cseh politikussal bővül.

A cseh Eskütétel-Motorosok önmaguknak (Prísaha-Motoristé sobe) pártkoalíció két európai parlamenti (EP-) képviselője a Patrióták Európáért frakcióhoz csatlakozik – jelentette be egyikük, Filip Turek szerdán prágai sajtótájékoztatóján. Turek szerint döntésüket az értékrendjük alapján hozták meg. A két képviselő a Patrióták Európáért, valamint az Európai konzervatívok és reformerek (ECR) között mérlegelve választott.

Filip Turek, cseh, Patrióták Európáért, Európai Parlament, EP, frakció
Filip Turek is beül a Patrióták Európáért frakciójába / Fotó: Facebook / Filip Turek

„A patrióták értékei egybeesnek pártjaink értékeivel: kritikusan viszonyulnak a Zöld Megállapodáshoz, támogatják a nemzetállamok szuverenitásának fenntartását, ellenzik az Európai Unió föderalizálását és éles álláspontjuk van a migráció kérdésében is” – nyilatkozta Turek, a Motorosok önmaguknak elnöke. Hozzátette, hogy nem volt semmi értelme, hogy betolakodjanak az ECR soraiba, ahol nem volt érdeklődés irántuk, ráadásul a legerősebb cseh kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) is jelezte feléjük, hogy megakadályozza csatlakozásukat.

A Patrióták Európáért frakciójába ül a legnagyobb cseh ellenzéki erő, az Elégedetlen Polgárok Szövetsége (ANO) is. A frakciónak jelenleg 84 képviselője van, az ECR-nek pedig 78.

Petr Fiala cseh kormányfő, az ODS elnöke hétfőn élesen bírálta a Patrióták Európáért frakciót, mely szerinte tudatosan vagy tudattalanul Oroszország érdekeit szolgálja, s ezzel veszélyezteti Európa biztonságát és szabadságát. Andrej Babis, volt cseh kormányfő, az ANO elnöke visszautasította Fiala kijelentéseit és beteges hazudozónak nevezte a miniszterelnököt.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, valamint Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke és Andrej Babis volt cseh kormányfő az EP-választások utáni hetekben hozták létre a Patrióták Európáért nevű új, jobboldali frakciót. 

Az azóta eltelt napokban felpörögtek az események, egyre több párt csatlakozott hozzájuk, így július 8-án végül hivatalosan is megalakult a frakció, miután teljesítették az Európai Parlament frakcióalapításra vonatkozó valamennyi követelményét. A hétfői bejelentéskor 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalta magába a Patrióták Európáért, amely ezzel az EP harmadik legnagyobb frakciója lett. Ez a létszám bővült most tovább az újabb két cseh csatlakozóval.

Megszólalt Meloni a patrióták frakciójának megalakulásáról – szerinte szó sincs Putyin-barátságról

Meloni szerint nem felel meg a valóságnak a „megfigyelőktől” származó kijelentés, miszerint a Patrióták Európáért egy olyan csoport, amely közel áll Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.