Logisztika

Ment a spájzba a MÁV tavalyi profitja

Mindössze 1 ezrelékkel esett tavaly Magyarországon a vasúttal utazók száma.

Mindössze 1 ezrelékkel esett tavaly Magyarországon a vasúttal utazók száma – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adataiból. A 143,5 millió utazónak a meghatározó részét a MÁV-Start Zrt. és a GYSEV Zrt. szállította, és a két társaság árbevétele nem változott érdemben: a MÁV-Starté 100,9 milliárd forintról 99,9 milliárdra csökkent, a GYSEV-é 18,5-ről 18,9 milliárdra javult. Az utóbbiba beleértendő a pályavasúti szolgáltatások bevétele is, ezek a MÁV csoportnál anyavállalati szinten jelentkeznek. A javulás az ausztriai tevékenységhez köthető, a GYSEV magyarországi árbevétele 10,5-ről 10,3 milliárdra esett.

Fotó: MTI / Varga György

Mivel e két társaság a személyszállítás jelentős hányadát közszolgáltatásként, az állam megrendelésére végzi, az állam megtéríti számukra azt a többletköltséget, amely a szegmensben indokoltan keletkezik. Így tavaly a MÁV-Starthoz a személyszállítási közszolgáltatásból 51,5 milliárd forint folyt be, amelyet az állam 174,5 milliárddal pótolt ki, a GYSEV-hez pedig 3,5 milliárd érkezett az utasoktól, és 11,5 milliárd térítésként.

A két társaság együttes, 196 milliárd forintos személyszállítási költségtérítése az idén még nagyobb lesz, még nagyobb lyukat kell az államnak betömnie, mert a koronavírus-járvány idején a vonatok jórészt üresen futottak. A közszolgáltatásból a MÁV-Start tavaly 1,3 milliárdos adózott eredményt hozott ki az egy évvel korábbi 4,9 milliárd után, míg a GYSEV nullszaldóst.

Összességében – a közszolgáltatás mellett a piaci alapú személyszállítást, a nemzetközi és az egyéb tevékenységeket is figyelembe véve – a MÁV-Start 2019-es adózott eredménye 2,2 milliárd forint volt, a harmada sem az egy évvel korábbinak. Ezek között a költségek között évek óta önálló tétel, hogy a társaság a Gyermekvasutat 2009 óta nem közszolgáltatásként üzemelteti, vagyis nem kap utána költségtérítést.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Gyermelkvasút GYSEV MÁV-Start MÁV Magyar-Kínai
Kapcsolódó cikkek