A Nagyházi Galéria 250. aukcióján december 7-én kerülnek árverésre Andy Vajna filmproducer, korábbi filmügyi kormánybiztos személyes tárgyai, filmes relikviái és műtárgyai. A tételek összkikiáltási ára megközelíti a 70 millió forintot – közölték a VG.hu-val.

Ilyen kategóriájú, kaliberű árverés nálunk még sosem volt. Az országban sem tudunk ilyenről az elmúlt 35 évben

– mondta portálunknak Nagyházi Lőrinc, a Nagyházi Galéria és Aukciósház logisztikai vezetője.

Az aukció különlegessége, hogy

a Vajna-gyűjtemény több mint 1200 tételből áll, ezek között számos kiemelkedő művészeti és történeti jelentőségű darab is szerepel.

 

„Galériánk fennállása alatt volt már rá példa, hogy közszereplő gyűjteménye, például Sólyom László köztársasági elnök tárgyait árvereztük.

Azt tapasztaltuk, hogy a gyűjtők számára plusz értéket ad, ha egy tétel egy gyűjteményből származik. Ezt az is alá támasztja, hogy nyugat-európai aukciós házaknál bevett szokás, hogy megjelölik egyes tételek előző tulajdonosát, illetve tulajdonosait” – mondta Nagyházi Lőrinc.

Kincsvadászok és befektetők

A sajtó nemrég arról írt, hogy a gyűjtőket különösképpen érdekelte, hogy a kormánybiztos özvegye által aukcióra bocsátott tárgyak között megtalálhatóak-e a közel 140 milliót érő Vaszary-festmény, illetve a Monet-kép és a Botero-művek, amelyeknek

az összértéke elérheti a 300 millió forintot,

azonban a műtárgyakra nem lehet licitálni.

„Ezeket a képeket valóban hiányolták a gyűjtők, de véleményem szerint jó, hogy nem kerültek aukcióra,

mert a szerepeltetésük miatt szinte csak a festmények kerültek volna a fókuszba. Hosszú távon az örökösnek egy jó befektetés, ha megtartja a festményeket ” – mondta a VG.hu-nak Kovács Károly független műtárgybecsüs.

A szakértő elmondta, a gyűjtőknek általában van egy kialakult elképzelésük arról, hogy árban meddig hajlandók elmenni, azonban a befektetőknek más az aukcióhoz való hozzáállásuk: először is információkat gyűjtenek be és azok alapján licitálnak, hiszen a vagyontárgyakba a profit reményébe fektetnek be. Az állami intézmények számára a védett tárgyak lehetnek igazán érdekesek, tehát olyan kulturális javak, amelyek magángyűjteményekben is bekerülhetnek, de jogszabályok határozzák meg a birtoklásukat, vagyis állandó ellenőrzést és szükség esetén restaurálást is kell kapniuk.

Andy Vajna relikviákat is tartalmazó magángyűjteménye a Nagyházi Galéria és Aukciósházban
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Korábban a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye a magyar kormány támogatásával bővült egy Van Dyck-festménnyel, vagy a Magyar Nemzeti Bank Értéktár program keretében vásárolták meg a Munkácsy-trilógiához tartozó Krisztus Pilátus előtt című alkotást.

Megkerestünk több állami intézményt is, hogy az aukción megvásárolható tételek közül melyek érdekesek számukra, de a cikk megjelenéséig egyedül a szépművészeti sajtóosztálya reagált: „a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria – a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően – semmilyen esetben sem jelzi előre, ha műtárgyvásárlás során szeretné gyarapítani a gyűjteményét.”

„A megkereséseket a vásárlóink, érdeklődőink részéről bizalmasan kezeljük.

Annyit mondhatok, hogy magyar és külföldi múzeumok is szoktak nálunk vásárolni: több festmény, műtárgy került állami gyűjteménybe a galériánkból”

– ezt már Nagyházi válaszolta arra a kérdésünkre, hogy az aukcióra milyen érdeklődőkre számítanak.

Kovács Károly szerint az aukción szereplő tételek sok esetben nem pótolhatatlan relikviák, az értéküket az egykori tulajdonos személye tornázhatja fel. Hozzátette,

a színes felhozatal miatt az aukció sokak érdeklődését keltheti fel, de egyik tétel esetében sem tartja indokoltnak az állami intézmények licitálását.

„Nagyon eltolódott a festmények felé a műtárgypiac és pontosan az ilyen aukciók köszönhetően szélesítheti a licitálók körét , amely egy pozitív eredmény”– tette hozzá.

Kasszát robbanthatnak Rambo kései

„A magyar piacra nem nagyon szokott eljutni Hiro Yamagata-alkotás, ezért az Andy Vajnának dedikált kép egy igazán unikális darab” – mondta a műtárgybecsüs. Hozzátette, a hírekben nem igazán kapott kellő hangsúlyt a kép, annak ellenére sem, hogy Magyarországon egyre inkább divat lett a kortárs alkotások vásárlása. „Kovács Margit munkáiból is vannak érdekes darabok: van két közel egyméteres kerámiaalkotás, amelynek előfordulása igen ritka és igazán monumentális hatással bírnak” – tette hozzá.

A két kerámia női alak összkikiáltási ára több mint másfél millió forint.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Rambo-kések mindent visznek és nem lepődnék meg rajta, ha bőven a Munkácsy-alkotások licitértékét is meghaladják majd az aukción

– mondta el véleményét a szakember. Azt is mondta, a magyar piacon is van igény a Rambo-relikviákra, azonban az értékük miatt a nemzetközi felvásárlást tartja inkább reálisnak, hiszen a kések kikiáltási ára 20 millió forint, amely az aukció során sokkal feljebb is kúszhat. „A Munkácsynál van egy értékplafon, de egy filmes relikvia árának csak a gyűjtői fanatizmus szabhat határt” – tette hozzá.

A Fábry Zoltán-képeket a filmművészet rajongói biztosan érdekes ritkaságnak találják majd, de ugyanígy Dargay Attila rajzfilmrendező és képregényrajzoló Szaffi-vázlatai is különlegesnek számítanak.

– emelte ki.

Nagyházi Lőrinc szerint nagy az érdeklődés a Vajna-gyűjtemény iránt: a karácsonyi aukció sorozatuk utolsó napján lesz az árverés, azt megelőzve pedig egy héten keresztül minden nap meg lehet tekinteni a tárgyakat.

A volt filmügyi kormánybiztos özvegye, Vajna Tímea Facebook-oldalán többek között közölte, az aukció bevételének javarésze jótékonysági célra megy, nagyon sok tárgyat elajándékozott már. A befolyt összeg egy részéből végkielégítést szeretne adni azoknak, akik „jó pár évtizeden keresztül” Andy Vajnának dolgoztak. Hozzátette, hogy Egyesült Államokba való költözése miatt sem tudna sok tárgyat magával vinni, emiatt is indokolt volt a gyűjtemény elárvereztetése.

 

Címlapkép: Balogh Zoltán / MTI