Ötszáznégyezer euróért (mintegy 198 millió forint) kelt el Miguel de Cervantes Don Quijote című művének két különleges kötete a Sotheby’s aukciósház szerdai árverésén Párizsban. Az új tulajdonos az első kötet harmadik, 1608-as kiadását, illetve a második kötet első, 1615-ös kiadását szerezte meg.

Toledo,,Spain.,January,,2021.,Detail,Of,The,Statue,Of,The, Toledo, Spain. January, 2021. Detail of the statue of the spanish writer Miguel de Cervantes, author of the world famous Don Quijote de La Mancha, next to the Plaza de Zocodover,covered with snow.
Fotó: Juan Garcia Hinojosa 

Az első modern regényként számontartott mű főhőse Alonso Quijana, egy vidéki úriember, aki az olvasott lovagregények hatására indul el kalandokat keresni Don Quijote de la Mancha néven. Az úton hű fegyverhordozója, az egyszerű észjárású, paraszti sorból származó Sancho Panza kíséri.

A Don Quijote a világirodalom egyik legismertebb műve, és sikere 1605-ös első megjelenése óta töretlen.

Rekordáron kelt el a korábban Schumacher által vezetett Forma–1-es autó

Genfben rekordáron kelt el az ikonikus Ferrari Forma–1 autó, amelyet a legendás Michael Schumacher vezetett 2003-ban. Az autót 14,6 millió svájci frankért (14,873 millió dollár) adták el.

Az árverésre került köteteket Bolívia egykori franciaországi nagykövete, Jorge Ortiz Linares vásárolta közel egy évszázaddal korábban Londonban.

A kötetek egyediségét az adja, hogy a 18. században egy angol gyűjtő újrakötötte őket, és a borító azóta is tart. Anne Heilbronn, a Sotheby’s könyvekért és kéziratokért felelős illetékese elmondta: 

a Don Quijote hasonló korú borítóval ellátott példányai nagyon ritkák.