Egy 1100 éves héber bibliát visz aukcióra tavasszal a Sotheby’s, amelyben csak néhány fejezet hiányzik a Genezisből, és akár 50 millió dolláros árat is várnak érte.

 

A Codex Sassoon névre keresztelt könyv a legértékesebb történelmi dokumentummá válhat, amelyet valaha árverésen értékesítettek.

A 9. században készült Biblia, a maga korában is drága kötet volt, mert elkészítéséhez több mint száz állatbőrre, 400 pergamenlapra és számtalan munkaórára volt szükség, míg egy hozzáértő írnok, kézírással, művészien lemásolta a teljes Ószövetséget. Az előzetes becslések szerint májusban az egyik legrégebbi és legteljesebb bibliai szöveg, a Codex Sassoon 30 és 50 millió dollár közötti áron fog elkelni a Sotheby’s aukcióján.

Ha a becsérték felső értékén, vagy azt meghaladva viszi el egy gyűjtő, az minden idők legértékesebb történelmi dokumentumává tenné a kódexet.

A magas ár szól egyrészt a régiségének, hiszen körülbelül 1100 éves, az állapotának, mert annak ellenére jó állapotban van, hogy a Genezis első tíz fejezete hiányzik belőle, és annak a ténynek, hogy ez a szöveg szolgált több más bibliakiadás alapjául.

A történelmi kéziratok árverési rekorderei: egy Leonardo da Vinci-kézirat, amelyet Bill Gates vásárolt meg 30,8 millió dollárért 1994-ben, valamint az Egyesült Államok alkotmányának első kiadása, amelyért Ken Griffin fizetett ki 43,2 millió dollárt 2021-ben.

A Codex Sassoon eredete is érdekes. A 9. század végén vagy a 10. század elején egy írnok másolta valahol Levantében, és egy zsinagógában használták a mai Szíriában, egészen addig, amíg a mongol birodalom le nem rombolta a 14. században. A biblia ezután 600 évre eltűnt. 

 

Amikor 1929-ben újra megjelent Frankfurtban, David Solomon Sassoon bibliofil vette meg 350 fontért (ma nagyjából 65 ezer dollárért), róla nevezték el most a könyvet. Sassoon állította azt először, hogy a keletkezése a 10. századra esik, így a legrégebbi teljes bibliák közé tartozik, és az eladó, Jacqui Safra legutóbbi szénizotópos vizsgálata alá is támasztotta a kormeghatározást.

Most, hogy bebizonyosodott tudományos vizsgálattal is, hogy ez a kódex a maga nemében a legkorábbi, legteljesebb szövegnek számít, kritikus láncszemként szolgál az ókori héber szájhagyománytól a modernig. A kódex páratlan kisugárzását és jelentőségét a több mint ezeréves történelmi múltja adja 

– nyilatkozta Richard Austin, a Sotheby’s könyvekkel és kéziratokkal foglalkozó divíziójának globális vezetője az Artnetnek.

A Codex Sassoon 24 könyvből áll, három részre osztva, és a Tóra-tekercsekkel ellentétben magánhangzókat és ékezetes jeleket tartalmaz, amelyek a héber kiejtést és a mondatfolyamatot jelzik. Az annotációk, kommentárok és tulajdonosi feljegyzések jelenléte a szöveget értékessé teszi a zsidó szájhagyományok és a modern héber biblia közötti kapcsolatok tanulmányozásában.

A biblia csak egyszer volt nyilvánosan kiállítva, a londoni British Museumban 1982-ben, de a késő tavaszi aukciós blokk előtt Tel-Avivban, Dallasban, Los Angelesben és New Yorkban lesz látható. Az árverésre május 16-án kerül sor New Yorkban.