2002-ben hatalmas szenzációt okozott a Régi instrumentumon játszó hölgy című olajkép felbukkanása, hiszen a művészettörténészek úgy tudták, hogy a remekmű a második világháborúban megsemmisült. Akkor is a Virág Judit Galéria bocsátotta aukcióra a festményt, amely 

28 millió forintos kikiáltási árról indult, és hosszúra nyúlt licitharc után – az akkori magyar aukciós rekordot jelentő – 95 millió forintig kúszott fel az értéke. 

2023-ban a festmény százmillió forintos kikiáltási árról indul a Virág Judit Galéria év végi, klasszikus festményeket felvonultató árverésén december 16-án.

Virág Judit Galéria
Forrás: Virág Judit Galéria

1912 nyarán Gulácsy alföldi körútra indult a festményeivel, a Régi instrumentumon játszó hölgyet valószínűleg ekkor adhatta el, mert ezután nyoma veszett a műnek. 1960-ban kezdték el a művészettörténészek keresni a festményt, ám mivel 

Gulácsy Lajos életművének nagy része elpusztult vagy szétszóródott a második világháborúban, 

joggal gondolhatták, hogy ez a kép is megsemmisült. A festmény végül egy magángyűjteményből került 2002-ben a Virág Judit Galériába.

A művészettörténészek szerint ez kép nem portré, hanem a művészet lényegéről – a természet, a zene, a szépség egységéről – tett ihletett vallomás. Gulácsy fogékonyságot mutatott a zene iránt, egységben látta a hangok és a színek világát. A hárfázó nő alakja antik hangulatot idéz meg, a hölgy egyszerre égi és földi teremtmény, aki a valóság és a művészet között lebeg.

Az egyik legkeresettebb magyar festő

Fantasztikus életművét a nagyközönség újra felfedezhette a Magyar Nemzeti Galéria idei kiállításán, ahol egyebek között ezt a festményt is megtekinthették a látogatók tízezrei.

Az életmű 1900 és 1918 között született meg, azaz kevesebb mint húsz év alatt. Kiállítási katalógusokból körülbelül ezer műve rekonstruálható Gulácsynak, zömében rajzok, grafikák, és közel az életmű feléről tudjuk, hogy jelenleg hol található, a másik fele elpusztult vagy lappang. A Magyar Nemzeti Galériában harminc alkotást őriznek tőle, az első képet még Gulácsy Lajostól vették 1903-ban. Már életében kifejezetten fontos művésznek gondolták a kortársai, noha autodidakta festő volt.

Gulácsy a magyar műtárgypiacon az egyik legfontosabb blue chipnek számító alkotó.

Árverési rekordja jó néhány éve változatlan, most viszont nagy eséllyel új életműrekordnak lehetünk majd tanúi. Jelenleg A púpos vénkisasszony című kép vezeti a Gulácsy-toplistát, amely 50 milliós kikiáltási ár mellett 120 millió forintos leütési áron kelt el 2007-ben, szintén Virág Judit-aukción.

A Karosszékben ülő lány című festménye egy évvel később, 2008 decemberében ugyancsak 120 millió forintért kelt el, 85 milliós kikiáltási áron indulva a Kieselbach Galéria aukcióján. Ugyanennek az évnek a végén, a másik háznál, a Virág Judit Galéria aukcióján A bolond és a katona című képe 24 millióról indult, végül 110 millió forinton koppant érte a kalapács. 

A most árverésre kerülő Gulácsy-festmény a negyedik legdrágább alkotása a művésznek, ám ez az, ami most változhat.