Nemzetközi gazdaság

Lehet, hogy nem lesznek nézők az olimpián

Szuga Josihide japán miniszterelnök csütörtökön vette fel a nézőmentes olimpia lehetőségét. A miniszterelnök szerint a japánok biztonsága a fő prioritás.

Noha júniusban már döntés született arról, hogy az olimpia egyes eseményeit félház, de maximum 10 ezer néző előtt lehet megtartani, a részleges japán nyitás után emelkedő esetszámok miatt ez is veszélybe kerülhet – írja a Yahoo Sports.

A korlátozások legutóbbi lazítását váltó enyhébb szabályok, melyek csak 5 ezer nézőt engednének július 11-én járnak le a tervek szerint, ám a Reuters kormányzati forrásokból származó értesülése szerint azonban Tokióban legalább két héttel meghosszabbítják a szükségállapotot,  vagyis az érvényes lesz 23-án, a játékok megkezdésekor.

A kormány is várhatóan a jövő héten határoz arról, hogy feloldják-e az egészségügyi szükségállapotot a fővárosban és az ország érintett régióiban. A Reuters kormányzati forrásokból származó értesülése szerint azonban Tokióban legalább két héttel meghosszabbítják a jelenleg július 11-ig tartó szükségállapotot, vagyis az érvényes lesz 23-án, a játékok megkezdésekor.

Fotó: Miho Ikeya / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun / AFP

A tokiói olimpia szervezőbizottsága sem ragaszkodik „minden áron” ahhoz, hogy lehessenek nézők a versenyeken, felkészült rá, hogy üres stadionok előtt rendezzék meg a három hét múlva kezdődő játékokat, ha a koronavírus-járvány miatt így dönt a kormány – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a testület elnöke. Hasimoto Szeiko szerint számukra az a fontos, hogy az olimpia biztonságos legyen, mert ezzel lehet visszaszerezni az emberek bizalmát. Kérdés, hogy ez mennyire sikerül, mivel a felmérések szerint a közvélemény többsége ellenzi a játékokat, attól tart ugyanis, hogy az újabb fertőzési hullámot indíthat el a szigetországban.

A kérdésről a Kyodo japán hírügynökség értesülése szerint július 8-án döntenek a szervezőbizottság, a tokiói kormányzó és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság részvételével.

Noha az ázsiai ország mindeddig jól kezelte a koronavírus-járványt, így a Magyarországnál tizenháromszor népesebb országban kevesebb mint feleannyi áldozatot követelt a pandémia, egyelőre csak a lakosság 11 százalékát sikerült teljesen beoltani. Éppen ezért a fertőzöttek számának növekedése azzal a veszéllyel fenyeget, hogy az egészségügyi rendszer pont az olimpia idejére lesz túlterhelt.

Tokio 2020 koronavírus Japán olimpia
Kapcsolódó cikkek