Ötnapos sztrájkot hirdetett a német mozdonyvezetők szakszervezete (GDL) a Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság személyszállítási ágazatában, a munkabeszüntetés csütörtökön kezdődik.

Fotó: dpa Picture-Alliance / AFP

A GDL hétfői bejelentése szerint a személyszállításban csütörtök hajnali 2 órától kedd hajnali 2 óráig sztrájkolnak.

A DB teherszállítási ágazatában már szerdán 17 órától felfüggesztik a munkát. A szakszervezet augusztusban kétszer két napig sztrájkolt. Előrelépés nem történt a bértárgyaláson. Ezúttal az érdekképviselet történetének egyik legnagyobb szabású nyomásgyakorló akcióját szervezik meg. A sztrájk "szándékosan" ennyire hosszú, a DB vezetőinek hozzáállása miatt "nem vagyunk hajlandóak rövidebb munkabeszüntetést kezdeményezni" — nyilatkozott Claus Weselsky, a GDL elnöke.

A szakszervezet 3,2 százalékos béremelést és a koronavírus-járvány megpróbáltatásai miatt 600 eurós prémiumot követel, a bérmegállapodást pedig 28 hónapra kötné meg.

A DB 3,2 százalékos emelést ajánl, de 40 hónapra kötne megállapodást. A sztrájkban a bérek mellett szerepe van a hatalmi harcnak is, amelyet a nagyjából 40 ezer embert — mozdonyvezetők mellett vonatkísérőket is — képviselő GDL folytat a DB-nél működő másik, sokkal nagyobb érdekképviselettel, a mintegy 200 ezer munkavállalót összefogó vasutas és közlekedési dolgozók szakszervezetével (EVG).