A jövő energiaforrásainak sorában egyre nagyobb hangsúly kerül a hidrogénre. Európai tervek és kínai törekvések egyaránt vannak a hidrogénhajtású járművek fejlesztésére, és már a magyar kormány is megalkotta a hazai hidrogénstratégiát. Az ambiciózus elképzelések megvalósításához azonban megfelelő ellátási láncra, és hozzá tartozó infrastruktúrára is szükség van. Ennek lesz egyik kulcseleme a tervezett Közép-európai Hidrogénfolyosó – ismertette a Prague Morning.

Fotó: Shutterstock

Németország, Csehország, Szlovákia és Ukrajna rendszerüzemeltetői hidrogénfolyosó kiépítését tervezik, melynek segítségével Közép-Európán keresztül Németországba lehetne szállítani a hidrogént a lelőhelyekben és erőforrásokban gazdag Ukrajnából.

A projekt a szlovák Eustream, a cseh Net4Gas, a német OGE és az ukrán gázszállító rendszert üzemeltető Gas TSO of Ukraine közös kezdeményezéseként jött létre. A résztvevő vállalatok egyelőre nem közölték az energiaprojekt várható árát.

A hidrogénfolyosó Szlovákián és Csehországon keresztül vezetne a várhatóan nagy kereslettel rendelkező németországi területekig, és az EU nyugati felébe.

Az üzemeltetők szerint a hálózat lehetővé teszi majd a hidrogén szállítása mellett a csehországi és szlovákiai fogyasztók ellátását is.
A projekt kezdeményezői úgy gondolják, hogy a Közép-Európán áthaladó hidrogénfolyosó a meglévő gázinfrastruktúra részleges újrafelhasználásával, valamint új, speciális hidrogénvezetékekbe és kompresszorállomásokba történő célzott beruházásokkal együtt valósítható meg, ezáltal lehetővé válna a hidrogén nagy távolságokra történő szállítása megfizethető áron.

A négy vállalat már el is kezdte a folyosó létrehozásának műszaki megvalósíthatósági vizsgálatát.

Habár ezek a vizsgálatok nagyon összetettek, bízunk benne, hogy az erős nemzetközi partnerségnek köszönhetően jövőre már rendelkezésre állhatnak az első eredmények a hidrogénszállítás megvalósíthatóságáról, kapacitásáról és költségeiről

– bizakodott Andreas Rau, a cseh Net4Gas vezérigazgatója.

Jörg Bergmann, az OGE vezérigazgatója szerint a nemzetközi hidrogénhálózat elengedhetetlen a jövőbeli európai piac számára.

A közép-európai hidrogénfolyosó fontos lépés ezen az úton, mivel lehetőséget kínál arra, hogy 2030-tól jelentős mennyiségű hidrogént szállítsunk a német ipari központokba

– fűzte hozzá.

Az együttműködő vállalatok szerint Szlovákia és Csehország egyaránt kiterjedt gázvezeték-hálózatot üzemeltet, amely összeköti Ukrajnát a nyugat-európai területekkel. A cégek szerint a szlovák, cseh és német gázvezetékrendszerek hidrogénszállításra is tökéletesen alkalmasak.

A magyar kormány májusban dolgozta ki hidrogénstratégiáját, a cseh kabinet július végén hagyta jóvá a sajátját.

Stratégiánk négy pillérre épül: alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogéntermelés, alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogénfelhasználás, hidrogénszállítás és -tárolás, illetve hidrogéntechnológiák

– ismertette Karel Havlíček miniszterelnök-helyettes, ipari és közlekedési miniszter.

Hozzátette, hogy Csehországban az idei évtől 2025-ig tartó első szakasz prioritása a hidrogén felhasználása az úgynevezett tiszta mobilitásban.