Nemzetközi gazdaság

Aligha zuhanhat tovább a német ipar teljesítménye

Szeptemberben folytatódott a német ipar lejtmenete, ami már két negyedéve hátráltatja a gazdaság növekedését. Mivel a rendelésállományok magasak, ezért az ellátási láncok javulása azonnali fellendülést hozhat, ez pedig a magyar ipart is helyrerántja majd.

A német ipari termelés szeptemberben újabb veszteséget szenvedett, 1,1 százalékkal esett vissza havi szinten a teljesítménye, az augusztusi 3,5-es csökkenés után, míg a piac előzetesen 1 százalékos növekedést jelzett.

Éves összevetésben 1 százalékos volt a zsugorodás az augusztusi 2,2-es növekedést követően.

A nem várt visszaesés oka, hogy az ellátási zavarok és a nyersanyaghiány, valamint az elszálló energiaárak továbbra is erősen visszafogják a termelést. Az ipar így a német gazdaság növekedésének nem hajtóereje, hanem fékezője lett, ez pedig a második után immár a harmadik negyedév gyengébb GDP-eredményén is látható. Szeptemberben visszaesett a beruházási és a félkész termékek gyártása, ami ellensúlyozta az autóipar és a fogyasztási cikkek termelésének növekedését. Ezzel az idei év első kilenc hónapjából hetet a hanyatlás jellemzett. Így az ipar teljesítménye továbbra is 9,5 százalékkal elmarad a 2020. februárihoz képest – derült ki a Destatis adataiból.

Fotó: Shutterstock

Az ellátási lánc zavarainak enyhülését követően a lemaradást le kell majd dolgozni, ez pedig gyors fellendülést hozhat.

Különösen azért, mert a termeléssel ellentétben az ipari megrendelések szeptemberben 1,3 százalékkal növekedtek az előző hónappal összevetve, elsősorban a feldolgozóipari ágazat külföldi megrendeléseinek köszönhetően.

A tavalyi első zárlat vége óta az ipari megrendelések csaknem megduplázódtak, és soha nem látott szintre emelkedtek. Kezdetben ez a rendelésrobbanás az ipari termelés erőteljes növekedéséhez is vezetett, egészen addig, amíg a globális ellátási lánc zavarai jelentkezni nem kezdtek, augusztusban hatalmas zuhanást okozva. Ez pedig nem múlt el: a belföldi megrendelések további visszaesése az ellátási lánc folyamatos zavarát tükrözi, és azt, hogy a vállalatok egyszerűen elhalasztják az új megrendeléseket, mivel tudják, hogy a szállítási idők hosszúak, az árak pedig folyamatosan rekordokat döntenek.

Mindezzel együtt a rendelésállomány magas, a raktárkészletek alacsonyak, így az ellátási láncok legkisebb javulása is az ipari termelés azonnali fellendüléséhez vezet majd.

Mivel jelenleg a negyedik hullám sújtja az országot, ennek következtében pedig nagyon valószínű, hogy a szolgáltatások – különösen a vendéglátás – és a fogyasztás növekedése is lassulni fog, ezért az ipari tevékenység gyors fellendülése egyértelműen jót tenne az utolsó negyedévi GDP-adatoknak.

A francia ipar is szenved

Franciaország ipari termelése szeptemberben 1,3 százalékkal csökkent az egy hónappal korábbihoz képest, ezzel pedig elveszett az augusztusi 1 százalékos növekedés. A piac a teljesítmény stagnálására számított. A feldolgozóipar 1,4 százalékkal esett vissza, ezen belül a közlekedési eszközök gyártása 8,4-et zuhant, elsősorban ellátási problémák következtében. Így a 2020. februáritól továbbra is 5,2 százalékkal elmarad a francia ipari termelés volumene.

Németország ipari megrendelések GDP ellátási zavar Franciaország ipari termelés
Kapcsolódó cikkek