A brit jegybank 0,1 százalékról 0,25 százalékra emelte az alapkamatot csütörtökön. A kilenc tagú monetáris testület nyolc tagja támogatta a kamatemelést, a kamatszint tartására egyetlen tag szavazott. A világ nagy jegybankjai közül a Bank of England az első, amely a rekord alacsony kamat emelésébe kezdett. Az amerikai Federal Reserve szerdai kamatdöntő ülésén a vártnál szigorúbb hangnemet ütött meg, de nem hozta előre a jövő évre várt kamatemelési ciklus kezdetét. Jerome Powell Fed-elnök sajtótájékoztatóján jelezte: a testület januártól gyorsabban fogja vissza a pénzbőség-teremtést; a döntéshozók egy helyett már három emelést jósolnak 2022-re. Az EKB csütörtök délután tartja havi kamatdöntő ülését.

Fotó: FANATIC STUDIO/GARY WATERS/SCIEN / AFP

Visszatáncolt a forint, de ne örüljünk, nyakunkon az EKB

Még a 370-es szinten is átszaladt a forint az euró ellenében miután tegnap este a Federal Reserve rálépett a gázra, de még az elnök Jerome Powell sajtótájékoztatója közben visszafordult, és az MNB mai kamatemelése 369-nél erősebb szinteken érte. Még ne örüljünk.

A Bank of England döntésének oka az amely a héten nyilvánosságra hozott adatok szerint tízéves csúcsra, 5,1 százalékra ugrott novemberben, ami több mint a duplája a jegybank által kitűzött két százalékos célnak. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss országjelentésében további növekedést, tavaszra már 5,5 százalékos inflációt jelzett.

Bár az áremelkedés szolid munkaerőpiaci helyzettel, az új álláshelyek számának rekord gyorsaságú növekedésével és a munkanélküliségi ráta további csökkenésével jár együtt, az új, gyorsan terjedő omikron miatt a brit kormány ismét korlátozásokat volt kénytelen bevezetni, és félő, hogy ezek tovább veszélyeztetik majd a gazdaság talpra állását, amelynek az üteme egyébként is lassult már az új vírusvariáns megjelenése előtt is.